WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

SAD izdvojile 50 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja u Crnoj Gori

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile 50.021.746 dolara od 2017. godine do sada za finansiranje aktivnosti i programa koji se suprotstavljaju malignom ruskom uticaju. Sveukupno, navodi se da je u svim zemljama koje pokriva Fond potrošeno preko milijardu dolara od 2017. godine do danas.

Kako se naglašava u izvještaju, programi Fonda dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi Zakona o suzbijanju ruskog uticaja kroz sankcije a takođe i pružila pomoć zemljama podložnim uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru.

“Izazovi ostaju s obzirom na dinamičnu prirodu ruskog malignog uticaja i različite stepene ranjivosti širom regiona”, piše u izvještaju Inspektorata Stejt departmenta.

U izvještaju se navodi da je najveći dio tih sredstava – 621,5 miliona dolara – izdvojen za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, te za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Osim Crne Gore, SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredijelile nešto više od 80 miliona dolara, Sjevernu Makedoniju 67,4 miliona a za Republiku Srbiju nešto više od 55 miliona.

Za Bugarsku je izdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku nešto manje od 0,7 miliona dolara, navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju, Fond je prvi put uspostavljen Zakonom o konsolidovanim aproprijacijama iz 2017. godine kojim je precizirano da novac bude dodjeljivan organizacijama civilnog društva i drugim subjektima posvećenim vladavini prava, medijima, i za sajber i druge programe koji jačaju demokratske institucije i procese, a protiv ruskog malignog uticaja i agresije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …