Optužnica protiv Martinović i ostalih vraćena SDT-u na ispravku

Viši sud vratio je Specijalnom tužilaštvu na ispravku optužnicu protiv 23 osobe, među kojima su i nekadašnji visokopozicionirani državni službenici za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje isprava.

Odbrana optuženih je prilikom kontrole optužnice 22. novembra predočila vanraspravnom vijeću Višeg suda da nema dokaza u ovom slučaju i zatražila da se optužnica vrati SDT-u na dopuni ili obustavak postupka usljed nedostataka dokaza

Bivša načelnica Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislava Martinović je pred sudom ustvrdila da ona nije stvorila nikakvu kriminalnu organizaciju već da je sve radila po zakonu. Ona je kazala da se optužba protiv nje svodi na to da je povraćaj PDV-a krivično djelo.

  • U Crnoj Gori ima više od 2.000 predmeta povraćaja PDV-a. Sve sam radila po zakonu – tvrdi optužena Martinović.

Njen branilac, advokat Marko Radović ukazao je da optužena Martinović nije radila u Poreskoj upravi 2013, 2014. i 2015. godine, kada je prema navodima optužnice formirana kriminalna organizacija.

  • Tužilaštvo je vodilo istragu protiv Martinović za jedno krivično djelo, a zatim je proširilo optužnicu okrivljujući je i za pranje novca – naveo je Radović, dodajući da nije pribavljen nijedan dokaz da je Martinović učestvovala u stvaranju kriminalne organizacije.

Isti stav je zauzeo branilac Dejana Lakića advokat Slavko Jelovac, navodeći da je neargumentovana i nejasna.

  • SDT tvrdi da je Lakić izdavao lažne fakture privremenih situacija koristeći skenirani potpis ali nije ponudilo nijedan dokument u tom pravcu. Osim toga, u vrijeme izdavanja tih faktura Lakić se nalazio u Srbiji –kazao je advokat Jelovac.

Dodao je i da Lakić ne spori određenu krivicu i da je spreman da preuzme odgovornost za ono što je nezakonito uradio ali ne za sve što se tereti optužnicom.

Stavu Radovića i Jelovca da se obustavi krivični postupak u ovom predmetu pridružili su se i branioci ostalih optuženih

Pored Martinović, na optužnici su vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka Odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Na optužnici se nalazi i devet kompanija preko kojih su optuženi vršili malverzacije. Iz policije je krajem januara 2020. godine rečeno da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita. Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu od 3.500.000 eura.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …