Ministarstvo kulture i medija podržalo 43 projekta u oblasti medija; Vlaović: Medijski prostor Crne Gore biće bogatiji i razuđeniji

Ministarstvo kulture i medija podržalo je 43 projekta, koje će realizovati dnevni i nedjeljni štampani mediji i internetske publikacije, kao i tri zahtjeva za finansiranje različitih mehanizma samoregulacije, u iznosu od 367 hiljada eura.

Resorna ministarka, Maša Vlaović, je na potpisivianju ugovora sa dobitnicima sredstava na Konkursu za finansiranje medijskih sadržaja, poručila da će realizacijom ovakvog projekta medijski prostor Crne Gore biti bogatiji i razuđeniji.

“Iznos dodijeljenih sredstava dnevnim i nedjeljnim štampanim medijima iznosi 108,617.49 eura, za internetske publikacije opredijeljeno je 239,515.35 eura, a za finansiranje operativnih troškova različitih mehanizama samoregulacije 19.340,73 eura”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija fokusiran je na teme od posebne važnost, a od te tematske zadatosti u velikoj mjeri zavisi informativno-medijski napredak crnogorskog društva.

“Posebno je bitno što ovaj Fond, u ekonomski izazovnom vremenu, obezbjeđuje značajnu podršku medijima i novinarima”, rekla je Vlaović.

Ona je podsjetila da je važeći Zakon o medijima usvojen je 2020. godine, kao i da se prema tom zakonu za Fond izdvaja 0,09 odsto tekućeg budžeta.

“Prva raspodjela sredstava izvršena je krajem prethodne godine. Ove godine povećano je interesovanje za sredstva iz Fonda, što je jedan od egzaktnih parametara koji pokazuju uspješnost ovog zakonskog rješenja”, rekla je Vlaović.

Ona je svim medijima koji su dobili sredstva poželjela uspješan rad i dodala da je Nacrtom Zakona o medijima, koji je bio na Javnoj raspravi do 18. decembra, predviđeno povećanje iznosa finansijskih sredstava u Fondu sa 0,09 na 0,20 odsto tekućeg budžeta Crne Gore.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će, na osnovu ovogodišnjeg konkursa, finansirati istraživačke tekstove, teme koje se tiču ekonomskog razvoja, borbe protiv kriminala, teme iz oblasti zdravstva, obrazovanja, mladih, manjinskih ugroženih grupa, zaštite kulturne baštine, kao što će u značajnoj mjeri proširiti i mogućnosti dodatne valorizacije našeg turizma.

“Slobodno, nezavisno novinarstvo stub je svakog zdravog društva koje želi da se razvija po ugledu na moderne evropske demokratije. Uvjerena sam da Crna Gora ima resurse i snage da taj cilj dostigne”, zaključila je Vlaović.

Dobitnica sredstava direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Milka Tadić Mijović, kazala je da je zadovoljna, prije svega, jer dugo godina nijesu imali nikakvu podršku države.

“Sad vidim da su gotovo svi mediji koji su konkurisali dobili sredstva, što je ustvari i podsticaj medijskom pluralizmu. Ovo će sigurno biti jako značajno za medije, pogotovo za medije koji su mali i koji su na granici da li mogu da opstanu finasijski”, rekla je Tadić Mijović.

Poručuje da je važno za Crnu Goru da se održi pluralizam i da se podstiče slobodno i profesionalno novinarstvo.

Glavni i odgovorni urednik Vijesti, Srđan Kosović, rekao je da, uzimajući činjenicu da je novinarstvo na crnogorskom tržištu teško održivo, svaka pomoć koju mediji dobiju bude jako značajna.

Ističe da je demokratizacija medijskog prostora jako bitna, kao i da je osim krupnih medija, bitno da postoje manji mediji koji bi se bavili specijalizovanim stvarima do kojih veći mediji ne bi mogli da dođu.

Provjerite slična mjesta

Afera Telekom: Poznat datum suđenja Obradoviću i Ivanoviću. Ima novih detalja

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma Olegu Obradoviću i …