U penziju ide 500 policajaca

Do kraja ove godine očekuje se da najmanje 500 službenika Uprave policije ode u penziju, jer žele da iskoriste povoljnije uslove da ostvare to zakonsko pravo, saznaju “Vijesti”.

Međutim odlazak stare garde (gotovo 10 odsto od sadašnjeg broja) praktično se neće osjetiti, jer MUP planira da bez Kadrovskog plana zaposli nova 102 službenika unutar policijske organizacije, dok je resor ministra Filipa Adžića zahtjevom od Vlade tražio da im se odobri popunjavanje radnih pozicija za 83 službenika i namještenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

MUP se 24. novembra obratio Vladi Zahtjevom za davanje saglasnosti za popunu radnih mjesta u tom ministartsvu, a koja nijesu predviđena Kadrovskim planom jer taj dokument zbog softversko-tehničkih problema nije donijet, iako je to trebalo da bude završeno još početkom godine.

”U konkretnom slučaju, zbog odlaska u penziju u tekućoj kalendarskoj godini ostalo je upražnjeno 200 radnih mjesta, a nastupila je i organizaciona izmjena donošenjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, te su se stekli zakonski uslovi za traženje saglasnosti za popunu radnih mjesta. Dakle, može se tražiti popuna radnih mjesta i ukoliko ne postoji Kadrovski plan pod uslovom da su ispunjeni zakonski uslovi, a u okviru broja za koji postoje obezbijeđena budžetska sredstva”, piše u odgovoru MUP-a “Vijestima”.

U Zahtjevu, MUP se pozvao na član 38 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, gdje je u stavu 2 propisano, da starješina državnog organa može donijeti odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, koje nije propisano Kadrovskim planom, ako je ta pozicija u toku kalendarske godine ostala upražnjena zbog odlaska u penziju ili zbog organizacionih izmjena, te je za to potrebna saglasnost Vlade.

”Za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije ispunjen je ne samo neophodan jedan, nego sva tri predviđena izuzetka”, piše u dokumentu MUP-a.

Provjerite slična mjesta

Država ustupa zemljište: Izmještaju dalekovod za potrebe hotela u Čanju

Ministarstvo finansija ocijenilo je opravdanim zahtjev za izmještanje dalekovoda u KO Mišići na teritoriji opštine …