Knežević: Ako ne formiramo vladu do 20. januara, razmislićemo o izborima

Aktuelna parlamentarana većina danas ili sjutra poslaće predsjedniku države Milu Đukanoviću pismo sa 41 potpisom podrške Miodragu Lekiću, kao mandataru za sastav nove vlade, najavio je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, u emisiji “Link” Radija CG.

Kako je kazao, ako Đukanović ne pokrene konsultacije, Lekić po novom zakonu može i bez toga da krene u konsultacije o formiranja vlade, prenosi RTCG.

Knežević očekuje da će taj proces biti završen do sredine januara naredne godine, a u slučaju da do toga ne dođe, poručuje da treba razmišljati o prijevremenim izborima.

-Parlamentarna većina od 41 poslanika najkasnije sjutra, a vjerovatno i danas uputiće pismo predsjedniku države sa 41 potpisom poslanika, sa jasnom intencijom da otpočne konsultacije za predlaganje mandatara Miodraga Lekića i da povedemo ozbiljan dijalog o izboru sudija Ustavnog suda, VDT-a prevazilaženju krize i da razmotrimo opciju o donošenju svih onih zakona za koje je potrebna većina od dvije trećine – naveo je Knežević.

Parlamentarna većina će već danas početi da, kako kaže Knežević, sprovodi ono što joj Zakon o predsjedniku omogućava.

– I očekujemo da će Đukanović kada bude dobio naše pismo početi razgovor sa nama-,naveo je Knežević.

Kaže i da bi ta vlada trebalo da izvede Crnu Goru iz krize za bude otvorena za partije čiji je cilj EU.

Ta vlada, kako ističe, mora da se uhvati u koštac sa ekonomsikim problemima, ali i sa korupcijom i kriminalom, kao i da pripremi zakonodavstvo za naredne izbore.

Knežević kaže kako ostaju pri stavu da je Lekić kompromisno riješenje za mandatara.

-Ako dođe do razgovora sa Đukanovićem mi ćemo to i saopštiti, ako Đukanović ne počne konsultacije, zakon nam omogućava da Lekić već u petak ili subotu počne konsultacije sa svim predstavnicima aktuelne parlamentarne većine- kazao je Knežević.

Pojašnjava da ako Đukanović odbije da sazove konsultacije, kako zakon predviđa, Lekić i bez takve Đukanovićeve odluke može da uđe u proces formiranja vlade.

-Ja ne znam da li će ta vlada biti formirana, ali imajući u vidu ono što smo dogovarali u septembru, ja ne očekujem neka spektakularna iznenađenja i pretpostavljam da bi sve to moglo da se završi najkasnije do sredine januara-, kazao je Knežević.

Poručio je i da ako do 15. ili 20. januara nova vlada ne bude formirana trebalo bi razmišljati o prijevremenim parlamentarnim izborima i skraćenju mandata Skupštini.

Sinoć je uhapšen nekadašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, a Knežević kaže kako je Milošević samo dio sistema šverca cigareta.

– Poštujući istragu koja je u toku, mogu reći da ovo nije neočekivano, a Rade Milošević je samo jedan od šrafova u čitavom tom sistemu tzv tranzita ili šverca cigareta i povezanosti dijelova države sa organizovanim kriminalnim grupama – zaključio je Knežević.

Provjerite slična mjesta

Afera Telekom: Poznat datum suđenja Obradoviću i Ivanoviću. Ima novih detalja

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma Olegu Obradoviću i …