Jovanić i Jović za puštanje iz pritvora ponudili ukupno 678.000 eura

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i advokatica Snežana Jović ponudili su Višem sudu jemstvo u nepokretnostima ukupne vrijednosti 678.000 eura kao garanciju da neće pobjeći ako im se ukine pritvor i dopusti da se brane sa slobode od optužbi Specijalnog tužilaštva da su zloupotrijebili službeni položaj u određenim stečajnim postupcima.

Optuženi B. J. i S. J. dostavili su Višem sudu prijedlog za jemstvo. B. J. je ponudio 442.000 eura u nekretninama, dok je S. J. ponudila 236.000 eura, takođe u nekretninama – precizirala je savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Za garancije u nekretninama, ali i za nezakonito držanje optužene Jović u pritvoru prvi put se čulo na jučerašnjem ročištu za kontrolu optužnice protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda i ostalih optuženih.

Jovanić je zamolio vanraspravno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Boris Savić da u što kraćem roku odluči o njegovom prijedlogu za jemstvo.

U pritvoru se nalazim već osam mjeseci i smatram da su ispunjeni uslovi da Viši sud odluči o jemstvu koje sam ponudio. Smatram da visina zaprijećene kazne ne može biti razlog za moj pritvor jer nasuprot nje pored imovine koju predlažem kao garanciju, argumenti koje bi sud trebao uzeti prilikom odlučivanja su da sam otac troje djece koje izdržavam, da sam zaposlen, da sam bio predsjednik Privrednog suda, kao i prezumpcija nevinosti – kazao je Jovanić.

Istim povodom sudu se obratila i Jović tvrdeći da se nezakonito nalazi u pritvoru.

Šest mjeseci sam držana u pritvoru zbog saslušanja jednog svjedoka koji nikada nije ni saslušan. Nakon tri mjeseca dodat mi je novi pritvorski osnov – opasnost od bjekstva iako sam dostavila dokaze da stan u Beogradu nije na moje ime niti posjedujem tu nekretninu.

Pritvorski osnov opasnost od bjekstva mi je uveden nezakonito jer na te nove okolnosti nijesam saslušana a činjenično stanje je bilo isto kao na dan hapšenja.

Nedavanjem prava na žalbu uskraćena mi je ustavna žalba – kazala je advokatica Jović.

Pored Jovanića, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja na optužnici su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović, Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije Titan security d.o.o. Podgorica, ,Securitas Montenegro d.o.o. Podgorica, Top force system d.o.o. Nikšić i Ogimar MNE d.o.o. Podgorica.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

Jović: O nezakonitom pritvoru govorim zbog moje djece
Advokatica Snežana Jović juče je prigovorila na sadržaj zapisnika nakon što joj je sudija Boris Savić uskratio mogućnost da na ročištu za kontrolu dokaza protiv nje govori o pritvoru u kojem se nalazi osam mjeseci.

Važno mi je da govorim o nezakonitostima zbog kojih sam u pritvoru zbog moje troje djece koja su sama kući – kazala je ona.

Njen branilac, advokat Danilo Mićović, kazao je da smatra da nema smetnji da vanraspravno vijeće sudije Savića odluči o prijedlogu jemstva za optuženu Jović.

S druge strane, sudija Savić i članovi vijeća nijesu reagovali na ovu konstataciju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Država od braće Ban preuzima trajektnu liniju, Abazović: Vraćamo građanima ono što je njihovo

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je juče sastanak sa predstavnicima državnih kompanija …