Coca-Cola HBC najodrživiji proizvođač napitaka na svijetu

Dau Džons indeks održivosti za 2022. godinu, koji predstavlja jedno od vodećih globalnih mjerila u ovoj oblasti, proglasio je kompaniju Coca-Cola HBC za najodrživijeg proizvođača napitaka na svijetu, nakon što se njen rezultat popravio za šest poena u odnosu na prošlu godinu, na rekordnih 93 od mogućih 100 poena. Ovo je 12. godina zaredom da Coca-Cola HBC, čiji je dio i Coca-Cola HBC Crna Gora, zauzima jedno od tri vodeća mjesta na listi i šesti put da je proglašena liderom u svom sektoru.

Među najvažnijim dostignućima kompanije Coca-Cola HBC u oblasti održivosti su:

  • Smanjili smo količinu vode potrebne za proizvodnju naših proizvoda za dvije milijarde litara od 2011. godine i poboljšali indeks korišćenja vode za 9 odsto, na 19 prioritetnih lokacija od 2017.  
  • Uštedjeli smo preko 530.000 tona apsolutnih ugljeničnih emisija duž cijelog lanca vrijednosti od 2017. 
  • U septembru 2022. smo emitovali prvu zelenu obveznicu
  • Nabavili smo preko 98 odsto robe i sirovina od domaćih dobavljača, odnosno na tržištu na kom proizvodimo svoje proizvode, u iznosu od 3,5 milijardi eura
  • Podržavamo u prosjeku 10 drugih radnih mjesta na svako radno mjesto u Coca-Cola sistemu
  • Osnažili smo 753.000 mladih na 28 tržišta od 2017. godine u okviru programa Coca-Cola podrška mladima
  • Drugu godinu zaredom smo objavili svoju politiku i izvještaj poreske transparentnosti
  • Žene su na 39 odsto menadžerskih pozicija, a cilj nam je da dostignemo 50 odsto do 2025.  

Naš cilj je da omogućimo održiviju budućnost i nastavimo da gradimo vrijednost za svoje interesne grupe. Ovo priznanje Dau Džons indeksa održivosti dokazuje da smo na pravom putu i potvrđuje rad i neumorne napore svih u Coca-Cola HBC da održivost bude u srcu naše kompanije. Prošle godine sam ambiciozno najavio da nam je cilj da dostignemo neto nulte emisije do 2040. i svim srcem vjerujem da ćemo ovaj cilj i ostvariti ako ovako nastavimo“, rekao je glavni izvršni direktor Coca-Cola HBC Grupe, Zoran Bogdanović.

Provjerite slična mjesta

Abazović sa Osmani: Gradiće se putevi Plav-Dečane i Rožaje-Peć

Predsjednik Vlade dr Dritan Abazović sastao se danas sa predsjednicom Republike Kosovo Vjosom Osmani koja …