Ako se ne objave rezultati, Vlada imenuje Odbor povjerenika

Ukoliko nadležna izborna komisija ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora i skupštini ne dostavi izvještaj o rezultatima izbora u roku od 60 dana od dana održavanja izbora, skupštini tekućeg saziva danom isteka navedenog roka prestaje mandat po sili zakona. To je predviđeno izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su predložili poslanici skupštinske većine Branka Bošnjak, Miloš Konatar i Danilo Šaranović.

Kako se ističe u tom predlogu, u slučaju kada se se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

“U tom slučaju, Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata skupštini i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika”, naveli su predlagači.

“U slučaju iz stava jedan ovog člana, Odbor povjerenika Vlada imenuje na predlog izbornih lista koje to žele a koje su na izborima održanim 23.oktobra 2022. godine, saglasno izvještaju nadležne izborne komisije o utvrđivanju privremenih rezultata izbora odbornika u odgovarajućoj skupstini, ostvarile izborni cenzus neophodan za učešće u raspodjeli mandata”, piše u predloženom tekstu.

Kako se napominje, imajući u vidu rokove koji su predmet ovakvih izmjena zakona očigledna je potreba stupanja na snagu ovog zakona danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Povodom ovog predloga, na Tviteru se oglasio Boris Mugoša (SD).

“Ne znam je li slučajno što niti jedan poslanik koji je pravnik ovo nije potpisao. Crna Gora je oslobođena ali od Ustava i zakona”, rekao je Mugoša.

Aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da dok svjedočimo ko zna kojoj po redu kompromitaciji nedostojnog premijera, vladajuća većina je pripremila predlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Koji za cilj ima pučističko preuzimanje vlasti u Podgorici kroz raspuštanje legitimnog parlamenta Glavnog grada”, tvrdi Vuković.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …