Svaki drugi ljekar iz Kliničkog radi kod privatnika

Prema podacima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dozvolu za dopunski rad kod privatnika ima 225 ljekara, što je blizu 50 odsto od ukupnog broja doktora u toj ustanovi (587). U 2020. godini saglasnost za rad kod privatnika imalo je 110 specijalista iz ove ustanove, dok je danas taj broj udvostručen, iako su tokom 2022. plate povećavane više puta. Startna plata ljekaru specijalisti iznosi oko 1.500 eura, supspecijalisti 1.700, dok sa dežurstvima i dopunskim radom zarađuju i preko 3.000 eura.

Na listi čekanja u specijalističkim ambulantama KCCG trenutno se nalaze 1.023 pacijenta, koji čekaju na preglede, operacije i snimanja. Najduža lista je u Klinici za kardiologiju i u Centru za kardiohirurgiju, gdje čeka 770 građana.

Inače, u toku je javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je planirano da se zabrani dopunski rad van javnog zdravstvenog sistema.

– Mi hoćemo javno zdravstvo bez liste čekanja, jer je veliki raskorak između javnog i privatnog zdravstva. Ne možemo dozvoliti da jedan dio ljekara zanemari pacijente koji čekaju u našim zdravstvenim ustanova, a da ih pri tome upućuju za vrijeme radnog vremena u privatni zdravstveni sektor – navode iz Ministarstva zdravlja.

Takvo rješenje je naišlo na kritike ljekara Kliničkog centra koji potpisuju peticiju kojom traže da se odustane od člana kojim se ukida dopunski rad kod privatnika, jer se na taj način krše Zakon o radu i Ustav.

Pomoćnica direktora KCCG Žanka Cerović kazala je povodom dana te ustanove, da ne mogu funkcionisati kao izolovano ostrvo, što su i dokazali transparentnim radom, u cilju unapređenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

– Klinički centar je u posljednje dvije godine maksimalno promovisao ulogu našeg zaštitnika prava pacijenata. KCCG sve vrijeme ohrabruje sve pacijente da nam ukažu na eventualne nedostatke kako bismo ih što efikasnije eliminisali. Osim toga, skrećemo pažnju i na to da se zaštitniku prava pacijenata KCCG često javljaju pacijenti svih bolnica i domova zdravlja iz cijele Crne Gore zbog čega smo u više navrata pozivali kolege da svoje pacijente informišu o svojim ombudsmanima jer ZPP KCCG nije nadležan da učestvuje u radu i organizaciji bilo koje ustanove sem naše, a sigurna sam da kolege u kompletnom zdravstvenom sistemu dijele naša nastojanja, navela je ona.

Kako navodi, broj obraćanja pacijenata ili članova njihovih porodica ombudsmanu KCCG u posljednje dvije godine je stabilan i kreće se, u odnosu na broj pruženih usluga, ispod jednog procenta.

– Konkretno, ove godine smo realizovali 1.200.000 pregleda, a zabilježili 737 obraćanja ombudsmanu. U okviru tih obraćanja, konstatovali smo 256 javljanja za savjet, konsultaciju, informaciju ili pomoć, dok je prigovora bilo 481. Tokom ove godine, najviše prigovora odnosilo se na dužinu čekanja na zdravstvenu uslugu, a uzroci svakog od prigovora za koje se, tokom analize, utvrdilo da su opravdani, otklonjeni su u direktnoj komunikaciji sa direktorima klinika. Zahvaljujući analizi prigovora mogu se definisati problemi i sprovoditi aktivnosti u smislu njihovog otklanjanja – navela je Cerović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Amer čuva tradiciju: Zlatnim rukama gradi simbole sreće i uspomena

Amer Džafić iz Bijelog Polja, već petnaest godina, čuva tradiciju baveći se zlatarstvom. Još od …