Partijski zaposlili 10.000 ljudi: Donose stolice od kuće da bi mogli da sjednu

Vlada Dritana Abazovića, direktori javnih preduzeća i energetskih kompanija iz DF-a i Demokrata i predsjednici opština u kojima je stara parlamentarna većina na vlasti, omogućili su u posljednjih osam mjeseci partijsko zapošljavanje za više od 10 hiljada građana, pokazuju podaci Pobjede.

Prema informacijama našeg lista, Abazovićeva Vlada je omogućila direktno zapošljavanje 3.500 hiljada građana, direktori energetskih kompanija nešto preko 2,5 hiljade, dok ostatak od četiri hiljade su zapošljavanja u opštinama, ali i u ostalim javnim preduzećima u vlasništvu države i opština.

Te informacije je i potvrdio predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji se pohvalio da je tokom mandata 43. Vlade kreirano oko 10.000 novih radnih mjesta. Preko 99 odsto tih ,,kreiranih“ radnih mjesta je u javnom sektoru jer nije bilo otvaranja fabrika izuzev manjeg pogona za proizvodnju čipsa. Plate za tih novih 10 hiljada radnih mjesta su na budžetu države i opština.

NOVE CIFRE
Cifra od 10 hiljada partijskih zapošljavanja ili, kako to Vlada zove ,,kreiranih radnih mjesta“, biće znatno veća nakon što nova vlast preuzme lokalne vlasti u Podgorici, ali i Pljevljima gdje se očekuju masovna partijska zapošljavanja u gradskoj administraciji.

Sama Vlada je na 28 održanih sjednica usvojila 30 kadrovskih planova i sistematizacija u ministarstvima i javnoj upravi kao i 160 odluka o imenovanjima čime je omogućila partijsko zapošljavanje preko tri i po hiljade građana.

Samo u MUP-u i Upravi policije novim sistematizacijama omogućeno je dodatno zapošljavanje 2.500 građana, dok je po kadrovskom planu usvojenom na Vladi u junu u upravama i ministarstvima predviđeno 661 novo radno mjesto. Vlada je na sjednici održanoj početkom mjeseca, mimo već postojeće sistematizacije u MUP-u, dala saglasnost za zasnivanje radnog odnosa za 57 svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, 102 policijska službenika u Upravi policije i 83 državna službenika i namještenika u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U Ministarstvu odbrane je potrebno zaposliti samo troje na određeno, a u Ministarstvu zdravlja šestoro od kojih petoro na neodređeno, a u Ministarstvu prosvjete sedmoro od kojih su svi za stalno. Sva zapošljavanja su, prema informacijama Pobjede, realizovana u procentu većem od 95 odsto.

U brojku od 3.500, prema saznanjima Pobjede, nijesu uključena i politička namještenja u Vladi koja se već obavljaju shodno dogovorima nove parlamentarne većine. Procjene Pobjede govore da je namještenjima u 160 odluka vlade zapošljeno još najmanje 400 građana, mahom partijskih kadrova.

ZAPOŠLJAVANJA U ENERGETICI
Masovna partijska zapošljavanja su sprovedena i u energetskom sektoru gdje, kako tvrde dobro upućeni izvori, se u kancelarijama traži i stolica viška.

Tako je menadžment u 18 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koji čine kadrovi DF-a i Demokrata zaposlio preko 2,5 hiljada novih ljudi, mahom partijskih aktivista.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …