Vlast gura državu u međunarodnu izolaciju


Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da se teška politička kriza može riješiti hitnim parlamentarnim izborima. Dodao je da aktuelna većina usvajanjem Zakona o predsjedniku, suprotno mišljenju Venecijanske komisije, gura državu u međunarodnu izolaciju.

– Ova većina je i do sada svojim djelovanjem dovela do toga da je EU put praktično zaustavljen. To je i suštinski cilj DF-a kojeg ostali iz većine slijede, a to je i cilj, svi znamo, nekih regionalnih adresa kako Crna Gora ne bi brže išla prema EU i iskoristila nove političke prilike. Nakon posljednjih poruka iz EU, očigledno je da većina hoće da gurne državu u izolaciju, a evropski put zamijeni sporednim regionalnim inicijativama – rekao je Konjević za Pobjedu.

POBJEDA: Crna Gora se nalazi u nikad goroj političkoj i institucionalnoj krizi. Uprkos mišljenju Venecijanske komisije, usvojene su Izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a i dalje imamo nefunkcionalan Ustavni sud. Na koji način riješiti krizu?

KONJEVIĆ: Kriza se jedino može riješiti hitnim parlamentarnim izborima. Da je u Crnoj Gori na sceni elementarno poštovanje demokratskih principa, a ne gotovo svakodnevno pravno-političko divljanje, oko toga ne bi bilo nikakve dileme. Parlamentarna većina ovakvim neustavnim i antidemokratskim djelovanjem vodi državu u krizu bez presedana i u, sada je već jasno, međunarodnu izolaciju i sukob sa EU. Parlamentarna većina ne želi ozbiljan i inkluzivan dijalog i dogovor oko Ustavnog suda i drugih pravosudnih imenovanja koji se biraju kvalifikovanom većinom. Posljednje glasanje i procedura nametanja rješenja, a ne dogovora, je bila očigledna farsa i jeftin pokušaj da se krivica prebaci na opoziciju.

Uputio sam pismo predsjednici parlamenta da hitno pokrene novi proces koji, za razliku od prethodnog, fingiranog, mora biti „inkluzivan i stvaran“, kako to traži EK. Bez dijaloga nema rješenja oko imenovanja sudija, kao ni rješenja krize. Nažalost, utisak mi je da će DF većina ići do kraja u primjeni neustavnog zakona što će dovesti do nesagledivih političkih posljedica po državu i njene građane.

POBJEDA: Predsjednik države je shodno ustavnim ovlašćenjima potpisao Zakon o predsjedniku. Što će se desiti kada izmijenjeni Zakon o predsjedniku, uz sporne odredbe koje derogiraju Ustav i ovlašćenja predsjednika stupi u pravni sistem?

KONJEVIĆ: Čuli smo jasne poruke naših EU i NATO parnera da takva vlada nema legitimitet i da oni ne vide kako bi mogli sa njom sarađivati. Dakle, DF većina gura zemlju u međunarodnu izolaciju. Poruke sa tih adresa nikada do sada nijesu bile tako jasne i nedvosmislene sa preciznim porukama o posljedicama antiustavnog i antievropskog djelovanja. Ostaje da se vidi da li će ostali iz parlamentarne većine nastaviti da srljaju i slijepo slijede DF, po cijenu nesagledivih šteta po državne interese i političku stabilnost zemlje.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …