Kneževiću ne može početi suđenje u Crnoj Gori dok se ne završi proces za ekstradiciju u Londonu

Suđenje Dušku Kneževiću u slučaju Kaspija ne može da počne u Crnoj Gori dok se proces za ekstradiciju koji je zatražen od SDT-a ne završi u Velikoj Britaniji čiji je predsjednik Atlas grupe državljanin. Ovo su riječi advokata Zdravka Đukanovića koji se danas usprotivio održavanju ročišta, nakon čega je u Višem sudu u Podgorici odloženo suđenje Kneževiću i Đorđu M. Đurđiću za treći april naredne godine.

Glavni pretres je trebao da otpočne bez prisustva okrivljenog Kneževića, odnosno da mu se sudi u odsustvu nakon čega je branilac predsjednika Atlas grupe reagovao navodeći da nisu ispunjeni zakonski uslovi za suđenje s obzirom da je država Crna Gora zatražila njegovu ekstradiciju od britanskih vlasti (u vrijeme kada je funkciju Glavnog specijalnog tužioca obavljao Milivoje Katnić).

S obzirom da je sudski postupak u vezi zahtjeva Crne Gore za izručenje u Londonu u toku, nije zakonski dozvoljeno ni počne proces suđenja u slučaju “Kaspija” u Višem sudu u Podgorici.

PODSJETIMO, DUŠKO KNEŽEVIĆ JE U VIŠE NAVRATA IZRAZIO SPREMNOST DA DOĐE U CRNU GORU I PRED OVDAŠNJIM SUDOVIMA SE BRANI OD OPTUŽBI KOJE SU MU STAVILI NA TERET KATNIĆ I SDT, ALI JE ZAHTIJEVAO PROCJENU BEZBJEDNOSTI OD ANB-A I UPRAVE POLICIJE KOJA DO DANAS NIJE ODRAĐENA.

Još uvijek nije jasno zašto direktor Uprave policije Zoran Brđanin odlaže zatraženu procjenu bezbjednosti od strane predsjednika Atlas grupe koji je u više navrata javno inkriminisao predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića i njegove najbliže saradnike.

SITUACIJU KOMPLIKUJE I ČINJENICA DA JE SUĐENJE U SLUČAJU KASPIJA POKRENUO DUGOGODIŠNJI PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA BLAŽO JOVANIĆ KOJI JE UHAPŠEN POD SUMNJOM DA JE VOĐA TZV. STEČAJNE MAFIJE.

Ako se tome doda i podatak da je pod sumnjom da je član zloglasnog Kavačkog klana nedavno uhapšen i specijalni tužilac Saša Čađenović, najbliži saradnik Milivoja Katnića u periodu kada su pokrenute tužbe protiv Kneževića i zatražena njegova ekstradicija, jasno je kakvu pozadinu suđenje poznatom biznismenu dobija i u formalnom smislu.

Advokat Đukanović je obavijestio Viši sud da će sud u Londonu odlučivati da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju ili nisu. Odbrana očekuje da zahtjev za ekstradiciju bude odbijen, jer je nezakonit a i zbog toga što su ukinute sve potjernice Interpola u odnosu na Duška Kneževića. Gorenavedeni detalji vezani za hapšenja ključnih ljudi koji su vodili procese protiv Kneževića idu u prilog ovakvog očekivanja odbrane predsjednika Atlas grupe.

Suđenje u slučaju “Kaspija” ima specifičnu težinu i zato što je Đorđe M. Đurđić, koji je optužen uz Kneževića, dogovorio sa Spacijalnim tužilaštvom u vrijeme kada je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić da bude svjedok saradnik u slučaju “Karbon” koji je pokrenut sa iste adrese protiv predsjednika Atlas grupe i njegovih najbližih saradnika.

Nastavak postupka za Kneževića u Londonu se, inače, očekuje u februaru ili martu 2023. godine.

“Sud je donio odluku da pozive Duška Kneževića preko adrese u Londonu, koju će odbrana dostaviti sudu. Mi smo tu adresu ranije dostavljali tužilaštvu, ali tužilaštvo tu adresu u ovom postupku nije dostavljalo sudu, pa će je odbrana dostaviti sudu”, pojasnio je danas advokat Zdravko Đukanović.

Kneževiću se optužnicom Specijalnog tužilaštva stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja i Đurđića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Biznismen Duško Knežević, koji se nalazi u bjekstvu, odbio je da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom „Kaspia Property“.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. sa umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura. Naveo je da je nalogodavac Knežević, a da je korisnik “Kaspia Properti”, i kojom se garantuje da će “Atlas banka” ovoj kompaniji platiti najviše do ovog iznosa od 12,5 miliona eura, na ime kupovine hotela “Princes”.

Apelacioni sud je donio presudu da je “Atlas banka” dužna da kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, da isplati kompletan iznos plus zatezne kamate. Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. januara 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14.1.2014, kao i prenosom sa računa iznosa dva miliona eura 5. marta 2014. sa svrhom uplate akcija hotela „Princes“ i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela „Princes“, navedeno je u presudi.

Aplus.me

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …