Istražni sudija koji je razotkrio veliku aferu u EU: Gonio bankare, plemiće i dilere

Belgijski istražni sudija Michel Claise je najzaslužniji za rasvjetljavanje velike korupcijske afere u koju su umiješani visokopozicionirani zvaničnici Evropske unije i za koju se tvrdi da je umiješan i Katar.

Vanjskopolitički list Politico piše da europarlamentarci o njemu trebaju znati jednu stvar, a to je da se neće zaustaviti.
“Mogli bi završiti kao likovi u kriminalističkom trileru koji je napisala osoba koja ih je zatvorila”, piše Politico.

Claiseova uloga je slična ulozi američkog javnog tužitelja. Na subotnju večer, kada je policija upala u dom belgijskog europarlamentarca Marca Tarabella, bio je s predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsola.

Pretresi su nakon toga nastavljeni, a Claise i njegov istražni tim su zaplijenili 1,5 miliona eura u gotovini i uhapsili šest osoba koje se terete za korupciju, pranje novca i formiranje kriminalne organizacije. Među uhapšenima je donedavna članica grčke socijaldemokratske stranke PASOK i donedavna potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili. Uhapšeni se terete da su svoje političke pozicije zloupotrijebili za ostvarivanje katarskih interesa. Kaili negira ono što joj se stavlja na teret.

Osumnjičeni u ovoj aferi bi trebali biti vrlo zabrinuti s obzirom na to na kakvom je Claise glasu i kako je do sada radio. U briselskoj Palati pravde poznat je kao “šerif” zbog toga što je iznimno posvećen svom poslu.

Mnogi imaju dojam da istinski uživa u onome što radi. Navodno da je nakon jednog od uspješnih pretresa u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu uzviknuo: “Bingo”. Govoreći u intervjuu o jednom drugom slučaju izjavio je: “To je jako zabavno”.

Klix

Provjerite slična mjesta

Andrija Mandić predsjednički kandidat

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić biće …