Kako sada “stoji” Singapur, država koja je nekad imala velike kripto ambicije

Vlasti Singapura su vrlo rano signalizirali zelenim svjetlom za korištenje blockchain tehnologije i u jednom trenutku se činilo da će postati globalni centar za kriptovalute, ali je digitalni novac doživio veliki pad.

Ova država inače ima povoljno poslovno okruženje što je kompanije još više privuklo da ulažu u digitalnu imovinu i rastuću zajednicu investitora. Međutim, kripto imovina i kompanije, od kojih su mnoge povezane sa Singapurom, su implodirale, uzrokujući odjek i izazivajući gubitke širom svijeta.

Najprije je popularni token pod nazivom Terra Luna propao, uzrokujući pad njegovog sestrinskog tokena TerraUSD, koji je uglavnom bio stabilan. Nekoliko mjeseci kasnije, kripto fond Three Arrows sa sjedištem u Singapuru podnio je zahtjev za bankrot, skidajući s njim kripto burzu Voyager Digital. U augustu, kripto zajmodavac Hodlnaut postao je sljedeći u rastućem nizu žrtava.

Smatra se da je ove godine zatvaranje ovakvih ključnih igrača na tržištu izbrisalo 1,5 milijardi dolara kapitalizacije tržišta kriptovaluta.

U novembru su dodatno izgubljene milijarde i to u roku od nekoliko dana, kada je američka kripto mjenjačnica FTX spektakularno propala zbog velike krize likvidnosti. Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried od tada je optuživan u javnosti za “jednu od najvećih finansijskih prijevara u historiji SAD-a”, no on tvrdi kako je i sam izgubio sve što je imao.

Za Singapur je kolaps FTX-a bio posebno šokantan s obzirom na to da je njegov državni investicioni fond Temasek uložio u razmjenu, upumpavši 275 miliona dolara tokom nekoliko mjeseci.

Država provodi internu reviziju izgubljene investicije, no ona i nije tako velika – čini mali postotak singapurskog javnog bogatstva. Međutim, ono što je problem Singapuru kod gubitka novca kolapsom FTX-a, najbolje je objasnio zamjenik premijera države koji je i ministar finansija, a to je da je gubitak nanio štetu reputaciji.

“Činjenica da su i drugi vodeći globalni institucionalni investitori poput BlackRock-a i Sequoia Capitala također ulagali u FTX ne ublažava ovo,” rekao je Lawrence Wong.

Klix

Provjerite slična mjesta

Dukaj- Luciani: Osnaživanje sistema lokalne samouprave

Ministar javne uprave, Marash Dukaj sastao se sa direktoricom Kongresa lokalnih samouprava, Claudiom Luciani, na …