Glavni grad objavio zbog čega je zakazana sjednica lokalnog parlamenta

Sjednica Skupštine Opštine Glavnog grada zakazana je za 30. decembar kako bi se u zakonom propisanom roku usvojila Odluka o budžetu Glavnog grada za narednu godinu, poručuju iz lokalne uprave. Poručuju da će na taj način imajući u vidu aktuelnu situaciju, garantovati nesmetano funkcionisanje Glavnog grada u periodu tranzicije vlasti.

Nosilac liste “Evropa sad” Jakov Milatović kazao je za Portal RTCG da je sazvana sjednica prošlog saziva Skupštine Glavnog grada i da se radi o šokantnoj odluci.

Iz Glavnog grada podsjećaju da su 23. oktobra 2022. godine održani lokalni izbori u Podgorici. U međuvremenu, kako ističu, gradska uprava je omogućila nesmetano funkcionisanje sistema Glavnog grada.

“To podrazumijeva, između ostalog, pripremu Prijedloga odluke o budžetu Glavnog grada za 2023. godinu i poštovanje obaveze da se do 01. decembra tekuće godine isti uputi Skupštini Glavnog grada u dalju proceduru. S tim u vezi, Gradonačelnik je u propisanom roku dostavio Skupštini Glavnog grada Prijedlog odluke o budžetu Glavnog grada Podgorice za 2023. godinu. Takođe, dostavljeno je mišljenje Ministarstva finansija”, poručuju iz Glavnog grada.

Usvajanje budžeta je, kako navode, od izuzetne važnosti za održavanje normalnog funkcionisanja cjelokupnog sistema Glavnog grada, od čega direktno zavisi kvalitet života svih građana Podgorice.

“Ukoliko budžet ne bi bio usvojen to bi dovelo do nedostatka osnovnih sredstava za rad, onemogućilo tekuće održavanje gradske infrastrukture i javnih površina, otežalo ili zaustavilo realizaciju započetih kapitalnih projekata, onemogućilo pružanje usluga građanima kroz servise namijenjene socijalno ranjivim kategorijama i pružanje podrške za razvoj preduzetničke aktivnosti, te onemogućilo blagovremeno raspisivanje konkursa za podršku podstanarima i drugih vidova podrške koji se sprovode godinama unazad”, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Poručuju da u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, odluku o budžetu opštine donosi skupština opštine, a prijedlog odluke o budžetu opštine za narednu fiskalnu godinu utvrđuje predsjednik opštine i dostavlja ga skupštini opštine do 1. decembra tekuće godine.

Pored toga shodno članu 30 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, budžet opštine za narednu fiskalnu godinu donosi se najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

“Kako još uvijek nije došlo do izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore, te imajući u vidu da je jedan broj subjekata podnio žalbe Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije, nijesu se ispunili zakonom propisani uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata izbora za odbornike, a samim tim ni da se potvrde mandati odbornicima novog saziva. U više navrata je aktuelna gradska uprava javno iskazala očekivanje da će na sjednici Skupštine Crne Gore održanoj 12. decembra 2022. godine biti izabran makar jedan sudija Ustavnog suda, čime bi bile stvorene pretpostavke da se okonča procedura proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici. Kako se to nije desilo, te nije došlo ni do konstituisanja nove uprave u Podgorici, dužnost aktuelne uprave je da ukaže Skupštini Glavnog grada na potrebu usvajanja Budžeta Glavnog grada za 2023. godinu”, poručuju iz Glavnog grada.

Podsjećaju, da mandat aktuelnog saziva Skupštine traje do izbora novog.

“Prijedlogom odluke o budžetu za 2023. godinu predviđena su i dodatna sredstva za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada. Glavni grad je stabilan finansijski sistem, sa najvećim budžetom u istoriji. Budžet za 2023. godinu je sa pažnjom planiran i kao takav garantuje nastavak intenzivnog razvoja Podgorice i pružanje usluga kroz servise od značaja za naše građane”, poručuju iz Glavnog grada.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Država ustupa zemljište: Izmještaju dalekovod za potrebe hotela u Čanju

Ministarstvo finansija ocijenilo je opravdanim zahtjev za izmještanje dalekovoda u KO Mišići na teritoriji opštine …