Cementara šansa za razvoj Pljevalja

Dosadašnji pokušaji ozdravljenja industrije na sjeveru države nijesu dali rezultat. Šanse postoje u Mojkovcu i Pljevljima, kao i interesovanje investitora. Iz pljevaljskog Rudnika uglja optimistični su po pitanju otvaranja cementare u tom gradu.

Rezerve uglja u beranskom basenu, olovno cinkane rude u Mojkovcu i cementnog laporca u Pljevljima već duže su predmet pažnje potencijalnih investitora. Neki su sa interesovanja prešli na ispitivanje kvaliteta sirovina, a eventualnom realizacijom makar jedne od ovih investicija crnogorskoj industriji udahnuo bi se novi život.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević kaže da je sasvim jasno da je najbliži izgradnji projekat cementare u opštini Pljevlja.

“Na mjestu na kome se nalazimo smješteno je dovoljno sirovine za 60 godina rada buduće cemntare. To su prepoznali kredibilni investitori iz okruženja i zemalja EU, posebno ću istaći Njemce i Francuze, koji su izuzetno zainteresovani za pokretanje ovog vida industrijske proizvodnje”, naglašava Janjušević.

Zalihe cementnog laporca su nesporne i izuzetno kvalitetne, a domaći proizvod bi zaustavio odliv novca iz države s obzirom da godišnje na uvoz cementa trošimo milione.

“Imamo drugu i treću fazu auto-puta i to je takođe prilika pored ostalih infrastrukturnih projekata da Crna Gora na neki način i uštedi, a i da konačno poslije 30 godina pokrene neku industrijsku proizvodnju gdje bismo napravili ozbiljne uštede, s obzirom da se prema nekim podacima od ranije samo na uvoz cementa daje 40 miliona eura”, objašnjava Janjušević.

Od potencijalnog investitora očekuje se striktno poštovanje ekoloških standarda.

“Prvi pozitivan efekat bio bi uklanjanje ogromne deponije laporca. Došlo bi do promijene ruže vjetrova i boljeg provjetravanja grada. Ako bi se gradila cementara po najtrožim evropskim standardima onda smo za njenu gradnju”, kaže Milorad Mitrović iz Ekološkog društva “Breznica”.

“Naša ispitivanja upravo ovog cementa koji je planiran to je LC3 cement, to je ekološki prihvatljiv cement koji bi mogao biti konkurentan na tržištu EU”, kaže Janjušević.

Nova fabrika značila bi i nova realna radna mjesta. Između dvije i tri stotine u samoj Cementari i, procjenjuje se, još najmanje toliko u pratećim djelatnostima.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Brat i sestra spašeni nakon što su 36 sati bili pod ruševinama. Najemotivnija priča godine

Dvoje djece (brat i sestra) spašeno je nakon 36 sati iz ruševina na Sjeveru Sirije. …