Budva oštećena, okrivljeni se jeftino izvukli

Sporazumima o priznanju krivice koje je zaključio nedavno uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović i njegova koleginica Lidija Vukčević sa pripadnicima budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, povrijeđena su prava Opštine Budva na pravičnu nadoknadu štete, a okrivljeni su se “jeftino izvukli”.

To je stav budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine koji je još u aprilu podnio pritužbu na rad specijalnih tužilaca Tužilačkom savjetu, a koja je dopunjena u junu, kako je navedeno, dodatnim dokazima.

”Mi smo u konkretnim slučajevima uputili pritužbu Tužilačkom savjetu na rad specijalnih tužilaca u vezi sa zaključenim sporazumima o priznanju krivice jer smatramo da Opština Budva kao oštećena u konkretnim predmetima nije imala previše opcija, već se morala zadovoljiti visinom dosuđenih odšteta i garancijom u vidu dobijenih nepokretnosti. Nije ovdje problem samo u nesrazmjeri u odnosu na pričinjenu štetu i ono što je tužilaštvo ispregovaralo sa okrivljenima u vezi sa iznosom nadoknade štete, mnogo je veći propust u tome što nije došlo do apsolutnih poništaja pravnih poslova u vezi sa kojima su sporazumi zaključeni”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Prema njegovim riječima, Opština Budva i danas trpi posljedice takvih štetnih poslova, a trpjeće ih i dalje.

Zenović je ocijenio da su dosuđene naknade štete i posebno imovina koja je data kao garancija, definitivno nedovoljne da bi se namirio gubitak u prostornim i imovinskim resursima grada.

”Podsjetiću da je Saša Čađenović bio postupajući tužilac u predmetu sporazuma o priznanju krivice koji je Ginter Faust (izvršni direktor preduzeća “Otpadne vode”) zaključio sa SDT, a u vezi sa izgradnjom postrojenja za otpadne vode i da je priznao štetu od tri miliona eura, ali da i taj pravni posao, iako dokazano visoko koruptivan, nikada nije poništen. Zato sada Opština vodi jedan od najtežih arbitražnih postupaka na ovim prostorima. Ne želim da okrivim nikoga konkretno, ali je činjenica da su se vrlo čudne stvari dešavale u SDT-u i Višem sudu u vezi sa institutom sporazuma o priznanju krivice i da su tu očigledno znatno bolje prolazili osuđeni nego oštećeni, što nikako nije svrha tog krivično-pravnog instituta”, istakao je Zenović.

On naglašava da Zakon o krivičnom postupku propisuje i da će sud rješenjem usvojiti sporazum o priznanju krivice, ukoliko njime nijesu provrijeđena prava oštećenog i ukoliko je sporazum u skladu sa interesima pravičnosti, a sankcija odgovara svrsi izricanja.

”Stav Sekretarijata je da osim što su sporazumima povrijeđena prava Opštine na pravičnu nadonadu štete, ni svrha izricanja krivičnih sankcija nije ostvarena jer su se osuđeni relativno ‘jeftino izvukli’ od suda pravde. U svemu tome je ključna uloga bila SDT-a i Suda, upravo onih koji postoje da bi omogućili sprovođenje pravde”.

Tužilaški savjet tražio je u junu da im se dostavi dopuna na pritužbu, odnosno da se precizira o kojim predmetima i kojim tužiocima je riječ.

Zenović je u dopuni precizirao da je riječ o sporazumima koje su zaključili tužioci Saša Čađenović i Lidija Vukčević.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Država od braće Ban preuzima trajektnu liniju, Abazović: Vraćamo građanima ono što je njihovo

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je juče sastanak sa predstavnicima državnih kompanija …