Velika Britanija: Redukcija grijanja i tuširanja

17.12.2022. / 12:10

Četvrtina odraslih Britanaca bori se da se ugrije u svojim domovima nakon smanjenja potrošnje zbog rastućih troškova, pokazalo je novo istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku /ONS/, javlja Srna.

Prema najnovijem izvještaju, 23 odsto odraslih povremeno, rijetko ili nikada nije moglo udobno da zagrije svoju dnevnu sobu u posljednje dvije sedmice.

Takođe, 63 odsto odraslih koristi manje gasa i struje zbog povećanja troškova života, a 96 odsto tih odraslih koristi manje grijanja, navodi se u izvještaju koje je objavljeno na sajtu ONS-a.

Na pitanje o mjerama koje preduzimaju da bi se zagrijali ove zime, 82 odsto ispitanika je reklo da koristi više odjeće ili ćebadi, 46 odsto samo grije prostorije koje koristi, 31 odsto koristi flaše sa toplom vodom ili mikrotalasne grejače, dok 27 odsto odlučuje da ranije ide u krevet.

Ostale mjere uključuju smanjenje upotrebe mašina za sušenje i pranje veša, kao i manje kupanja ili tuširanja.

Prema podacima ONS-a, mnoga domaćinstva su već smanjila potrošnju energije, a 34 odsto anketiranih odraslih reklo je da je smanjenje grijanja negativno uticalo na njihovo zdravlje ili generalno dobrobit.

Istraživanje ONS-a o “uticaju pritiska zime”, takođe, je pokazalo da je 16 odsto odraslih zabrinuto da će im ponestati hrane prije nego što budu imali novca da kupe još, a 19 odsto je smanjilo veličinu porcije.

Studija je pokazala da 17 odsto jede hranu kojoj je istekao rok upotrebe.

Anketa u kojoj je učestvovalo skoro 5.000 britanskih domaćinstava uslijedila je nakon što je inflacija u zemlji u novembru dostigla 10,7 odsto, što je neznatno niže u odnosu na 11,1 odsto u prethodnom mjesecu, ali i dalje znatno iznad stope od dva odsto koju je projektovala Banka Engleske.

Naredni izvještaj ONS-a o posljedicama zime biće objavljen 20. januara 2023. godine.

Provjerite slična mjesta

Amer čuva tradiciju: Zlatnim rukama gradi simbole sreće i uspomena

Amer Džafić iz Bijelog Polja, već petnaest godina, čuva tradiciju baveći se zlatarstvom. Još od …