Ustavni sud već odbio predlog da se ljekarski pregled plaća

Sagovornici “Dana” ukazuju da rješenje predloženo u Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom je planirano otvaranje dopunskih privatnih ambulanti u javnim zdravstvenim ustanovama za pacijente koji ne žele da čekaju, ali mogu da plate, nezakonito i da je takav predlog prije 10 godina odbio Ustavni sud. Uz to, kako smatraju, zdravstveni sistem nema dovoljno ljekara i drugih kapaciteta da organizuje rad dopunskih ambulanti.

Iz Ministarstva zdravlja su na javnoj raspravi saopštili da bi to bilo rješenje da ljekari mogu dodatno da zarade u svojoj ustanovi, umjesto da idu da rade kod privatnika.

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za “Dan” da uvođenje privatne prakse u javnim ustanovama nije po zakonu jer nijedna javna bolnica nema pravo da naplati zdravstvenu uslugu osiguraniku.

Ljiljana Krivokapić iz Samostalnog sindikata zdravstva ističe da se ponavlja predlog od prije 10 godina koji ni tada nije prošao.
– Sve ovo je deža vi. Prije deset godina imali smo isti predlog i nije zaživio. Tada su predlagali da naši pacijenti do 15 časova mogu besplatno da dođu na pregled, a poslije podne da im se daje mogućnost da plate. Smatram da je to smiješno. Jesu li se zapitali gdje je prostor za takve ambulnate i ko će da snosi troškove amortizacije sredstava? Tada smo odmah dali takav predlog na Ustavni sud i to rješenje je odbijeno. Tako se ne smanjuju liste čekanja i ne uređuje sistem zdravstva. Po Zakonu o radu, nikome se ne uskraćuje pravo da svoje slobodno vrijeme koriste kako želi, tako da je i potpuno ukidanje dopunskog rada kod privatnika ishitreno – rekla je Krivokapić za “Dan”.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za naš list da je Hrvatska nekad imala takvu praksu i da i u sklopu kotorske bolnice postoji privatna zdravstvena ustanova koja pruža određene usluge.

– Po meni, prioritet mora biti integracija cjelokupnog sistema u jedan jedinstveni informatički sistem i uspostavljanje standarda rada. Rješavanje problema nerealizovanih zakazanih termina, pretjerano i neracionalno korišćenje sekundarnog i tercijarnog nivoa i kada se to može izbjeći, to moraju biti prioriteti. To će smanjiti pritisak na pojedine ustanove i ujedno uticati na smanjenje lista čekanja – smatra Popović Samardžić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …