Radulović: Moguća međunarodna izolacija i obustava svih projekata

osjeta izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuarta Piča i specijalnog predstavnika njemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana Manuela Sarazina sama po sebi je bila jedna vrsta opomene vladajućoj strukturi da je situacija u Crnoj Gori došla do tačke koja se više ne može tolerisati od strane većine evropskih i evroatlantskih partnera, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. 

U zajedničkom saopštenju koje su uputili prekjuče, Pič i Sarazin preporučili su donosiocima odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje.

JASNE PORUKE

Poruke koje su prenijeli odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću, smatra Radulović, bile su veoma jasne i snažne, a nada se i da je „tehnički vršilac dužnosti premijera imao dovoljno kapaciteta da ih razumije“.

– Bilo bi izuzetno loše za Crnu Goru i njene građane da nije razumio njihove poruke, a apsolutno pogubno za njegovu i političku budućnost njegove partije, ali i nekih drugih njegovih trenutnih koalicionih partnera. Ipak, ne bi ni ovog puta iznenadilo da tehnički vršilac dužnosti premijera i ovog puta pokuša da izvrne činjenice i pokuša da izmanipuliše crnogorsku javnost, kao mnogo puta do sada – istakao je Radulović.

Poručio je i da su jasne poruke njemačkog i britanskog izaslanika. 

– Proces izbora sudija se mora vratiti na početak procesa uz obavezni politički konsenzus sa opozicijom, a nakon toga treba organizovati izbore koji treba da dovedu do stvaranja legitimne i legalne vlade – kazao je Radulović.

Iste takve poruke, podsjetio je, uputio je i specijalni izaslankih SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je, kako je rekao Radulović, bio prilično jasan da je ovakav slijed događaja na političkoj sceni Crne Gore neophodan.

– Dakle, izbor potrebnog broja sudija Ustavnog suda uz konsenzus sa opozicijom, da bi najprije on postao funkcionalan, a potom demokratski izbori i formiranje funkcionalne i legitimne vlade. On je jasno istakao da je ovo potreban i jedini put koji će pozdraviti njegova zemlja, ali i većina evroatlantskih partnera – ukazao je sagovornik Pobjede.

Smatra i da partneri Crne Gore iz EU, SAD i NATO možda nijesu u potpunosti svjesni da trenutna većina od 41 poslanika u Skupštini ne želi stabilnost zemlje i normalnost institucionalnog okvira.

– Od samog početka većina od avgusta 2020. je obećavala evropsku i evroatlantsku budućnost Crne Gore, a radila potpuno suprotno, u skladu sa interesima Beograda i Moskve. Za nas koji smo godina dobro poznavali političke procese u Crnoj Gori i na Balkanu ovo nije bilo iznenađenje i na vrijeme smo upozoravali zapadne diplomate i kolege analitičare da se borba za dalju demokratizaciju Crne Gore ne može voditi sa podržavacima Ratka Mladića i Slobodana Miloševića – kategoričan je Radulović.

Jasno im je bilo, podsjetio je, da takva većina ne želi Crnu Goru u Evropskoj uniji, a pogotovo ne u NATO.

– Oni nijesu građanski orijentisane partije koje istinski počivaju na evroatlantskim vrijednostima i principima. Te partije koje su sačinjavale većinu od avgusta 2020. godine su već dugi niz godina služile interesima Moskve i Beograda, kojima odgovara trajna nestabilnost naše zemlje kao najmanje članice NATO na Zapadnom Balkanu – istakao je.

POSLJEDICE

Sada, dodao je, značajnoj većini partnera Crne Gore na Zapadu polako, ali sigurno ipak sve postaje jasno, ali se čini i da im je i dalje teško da da povjeruju da je uopšte moguć toliki otpor zdravorazumskim preporukama koje nam dolaze od njih.

– Zbog toga se plašim da dobre želje dvojice specijalnih izaslanika i predstavnika SAD neće uroditi plodom, ukoliko ne budu praćeni snažnim i odlučnim institucionalnim, bilaterlanim i multilateralnim pritiscima, na pojedince, partije i nosioce funkcija iz trenutne vladajuće većine – ocijenio je Radulović.

Komentarišući može li primjenjivanje usvojenih izmjena Zakona o predsjedniku voditi međunarodnoj izolaciji Radulović je kazao da će međunarodni partneri biti prinuđeni da komuniciraju, pa i minimalno, sa vladom koja bi tako nastala.

– I Sjeverna Koreja ima vladu, pa su i sa njom međunarodni partneri prinuđeni da komuniciraju. Tako će biti i sa Crnom Gorom. Niko od zapadnih partnera trenutnoj većini ne može zabraniti da napravi neku vladu kategorije Frankeštajn, ali sve što će proizaći iz toga je da će međunarodna zajednica zapadnih zemalja sa takvom eventualnom nelegitimnom vladom komunicirati na apsolutnom minimumu – naglasio je.

To podrazumijeva, dodao je, značajnu međunarodnu izolaciju, obustavu svih ili većine zajedničkih programa i projekata, kao i uskraćivanje različitih vidova bilateralne i multilateralne pomoći.

– Naravno, može se desiti i da pojedine zapadne zemlje uopšte i ne priznaju takvu vladu. Činjenica da bi takvu antievropsku vladu svakako priznali Beograd, Moskva i Sjeverna Koreja, neće moći da ispravi teške udarce koje bi formiranje nelegalne i nelegitimne vlade donijele međunarodnoj poziciji i ugledu Crne Gore – ocijenio je Radulović.
Posljedica toga je, istakao je, da bi proces evropske integracije bio u potpunosti zaustavljen, a pojedine oblasti pregovaranja vraćene na početak.

– Nažalost, prekid pregovora sa EU i izlazak iz NATO je cilj značajnog broja poslanika koji čine trenutnu većinu u Skupštini Crne Gore – zaključio je Radulović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Država od braće Ban preuzima trajektnu liniju, Abazović: Vraćamo građanima ono što je njihovo

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je juče sastanak sa predstavnicima državnih kompanija …