Abazović: Nekoliko modela za Podgoricu, Bilčik odabrao stranu

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je teoretski moguće očekivati da do Nove godine dobijemo mandatara za sastav nove Vlade, ali ne i novu Vladu. On smatra i da se vlast u Podgorici može konstituisati i bez funkcionalnog Ustavnog suda, ističući da postoji nekoliko modela za rješavanje te situacije u glavnom gradu. Sa druge strane, predlaže da se izbori u Šavniku anuliraju i da se odredi novi termin na proljeće za njihovo održavanje.

“Što prije otvoriti novi poziv za sudije US”
Abazović je iskazao žaljenje što je nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, ističući da treba što prije otvoriti novi poziv za prijavu kandidata.

Da smo došli u tu situaciju, mislim da bi sva ostala pitanja dobila drugi smisao jer bi i Zakon o predsjedniku mogli da podnesemo Ustavnom sudu – rekao je Abazović u umisiji “Okvir” na TVCG.

On smatra da nakon praznika mogu biti zakazani odbori za saslušanje kandidata.

Ustavni sud nije dio izvršne vlasti i nikakve specijalne većine – rekao je Abazović, ponavljajući da je DPS kriv što nijesu izabrane sudije Ustavnog suda.

Situacija djeluje demotivirajuće, ali apeluje da se prijave ljudi koji imaju kredibilitet i žele da se Crna Gora “uobliči” kao pravna država.

Nemamo na koga drugo da se naslonimo osim na svoje kapacitete – naglasio je Abazović.

Na pitanje da li se suprotstavljaju njegova prvobitna izjava da treba izabrati jednog sudiju Ustavnog suda od one kasnije da ih treba izabrati svo četvoro, Abazović je rekao da ne postoji nikakva razlika.

Ja sam i na dan sjednice pozvao da se izglasa jedan kandidat. Da se izabrao jedan kandidat, mi bi poslali urgenciju da se preispita ustavnost Zakona o predsjedniku – rekao je Abazović.

“Crna Gora nije nefunkcionalna”
Prema njegovim riječlima, DPS pravi buku i želi da označi Crnu Goru kao nefunkcionalnu država kojoj je potrebna pomoć međunarodnih partnera za rješavanje problema.

Crna Gora, bez obzira na nedaće, nije nefunkcionalna, već izvršava sve obaveze prema svom stanovništvu bez ikakvih mogućih restrikcija i u tom kontekstu nama ne treba taj vid pomoći – rekao je Abazović.

Daleko smo od toga, ističe on, da se ovdje dešava nešto vanredno.

Ne možemo ići na vanredne izbore, dok se makar kvorum ne zadovolji u Ustavnom sudu jer će se desiti situacija da se ne može konstituisati vlast – naveo je Abazović.

“Nekoliko modela za Podgoricu”
Što se tiče formiranja vlasti u Podgorici, Abazović je rekao da je danas u Vladi imao sastanak sa pobjednicima lokalnih izbora na čelu sa Jakovom Milatovićem iz Pokreta “Evropa sad”. On tvrdi da se vlast u Podgorici može konsituisati i prije formiranja funkcionalnog Ustavnog suda.

Pokušaćemo da ovu situaciju, koju opstruira Veselin Vukčević, prevaziđemo na najbolji način. Razmatramo nekoliko modela, ostavljam pravnicima da utvrde koji je metod najbolji – rekao je Abazović.

Na pitanje hoće li Miodrag Lekić biti mandatar za sastav nove Vlade, Abazović je rekao da očekuje stupanje na snagu Zakona o predsjedniku i da predsjednik Milo Đukanović “bude sklon da više poštuje zakonske procedure”.

“Nije realno da do Nove godine dobijemo novu Vladu”
Smatra da je teoretski moguće da do Nove godine dobijemo mandatara, ali ne i novu Vladu.

Niti je potrebno. I kad neko dobije mandat to iziskuje vremenski period da se razgovara sa parlamentarnim strankama, da se kompletira kabinet – naveo je Abnazović.

On je saopštio i da još nije bilo razgovora na tu temu.

Bilo bi dobro da u narednih 10-15 dana pokušamo da dođemo do dogovora oko Ustavnog suda, a poslije toga moramo otvoriti i sva druga pitanja – reao je Abazović.

Smatra i da je “totalno neustavna ideja” mogućnost da Đukanović raspusti parlament.

Nema prava na to. Da je mogao da ga raspusti, on bi ga raspustio prošle godine – naveo je Abazović.

“Bilčik izabrao stranu”
Abazović je ocijenio da postoji razlika između komentara američkih, britanskih i njemačkih izaslanika i onoga što je komentar Vladimir Bilčika.

Mislim da komentar gospodina Bilčika prevazilazi ono što bi bila dobra diplomatska praksa. Tri čovjeka koja se javljaju svakodnevno da komentarišu situaciju u Crnoj Gori, to ne rade skroz korektno i neutralno. Nije nikakva specijalna kritika, cijenim svačije mišljenje, pa i njegovo, ali mislim da treba širi kontekst da se sagleda – kazao je on.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mogućnosti AI i ChatGPT: Evo biznisa gdje je potrebno minimalno ulaganje, a zarade mogu biti visoke (3)

Generisanje sadržaja za marketing i društvene mreže koristeći ChatGPT je izuzetno korisno za poslovanje i …