Micev: Ova kiša opasna, moguće poplave i klizišta

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, izdao je juče upozorenje da se danas i sjutra očekuje dejstvo ciklonske aktivnosti na području naše države koja će u južnim-primorskim i centralnim predjelima, prema sjeveru usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju.

Ova kiša dolazi na već nekoliko jakih kišnih serija – i to je alarmantno, narodski rečeno “kap koja će preliti čašu”, istakao je meteorolog i rukovodilac Sektora za meteorologiju i kvalitet vazduha u ZHMS Branko Micev u izjavi za Portal Dan.

Zbog uticaja ciklona i visinske južne-jugozapadne atmosferske struje, u oblasti južnog Jadrana danas se očekuje i podizanje mora i jaki talasi, meteorološki efekat koji će bitno uticati na normalno oticanje – ulivanje rijeke Bojane u more, upozorili su iz ZHMS. Dodaju da su zbog očekivane meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralim i južnim predjelima, potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla.

Kako je Micev naveo, imajući u vidu da je u proteklih mjesec bilo više jakih kiša, čime je došlo do povećanja nivoa Skadarskog jezera, od najavljenih novih padavina potencijalno može doći do porasta nivoa jezera.

Pojasnio je da sa aspekta meteorologije, ciklon koji se očekuje, izvršiće podizanje nivoa mora, čime se može ugroziti obalni dio koji je ranjiv na visok nivo mora.

Tako je bilo 18. novembra, početkom decembra, i u tim situacijama dolazi do “plavljenja”. Sa aspekta meteorologije, ove situacije podižu more, sprječavaju normalno ulivanje rijeka u more – tu imamo primjer Bojane, dolaziće do nakupljanja vode, i mogućeg usporenog pražnjenja jezera, naveo je on.

Micev je podsjetio da je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao upozorenja 18. novembra, kao i početkom decembra.

U novembru i decembru bilo je nekoliko upozorenja, neuobičajeno mnogo za kratko vrijeme, istakao je Micev.

Kako je dodao, prvo je bilo izdato upozorenje za ciklon Fobos. Pojasnio je da je ZHMS po službenoj dužnosti izvršio imenovanje ciklona i o svemu obavijestio Evropski centar u Briselu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Afera Telekom: Poznat datum suđenja Obradoviću i Ivanoviću. Ima novih detalja

Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma Olegu Obradoviću i …