ESKOBAR: Razmislite šta se dobija Vladom izabranom po zakonu koji može biti poništen

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Intervjuu na TVCG kazao je da je za Crnu Goru najbitnije izbjeći bilo koju vrstu ustavnih ili institucionalnih opasnosti. “Ako postoji razlog da sumnjate u legitimnost sledeće Vlade koja bi bila izabrana koristeći izmijenjeni Zakon o predsjedniku, i onda dobijete Ustavni sud koji kaže da je Zakon o predsjedniku neustavan postavlja se pitanje šta se onda dešava toj Vladi”, kazao je Eskobar.

On navodi da Crna Gora kao država kandidat za Evropsku uniju ima određene obaveze prema EU, a da je jedna od obaveza i slušanje preporuka Venecijanske komisije.

“Venecijanska komisija je dala pravno mišljenje, a ja ću vam dati političko mišljenje. Šta se onda dešava toj Vladi koja je formirana u skladu sa tim zakonom i sa svim odlukama koje bi donijela u skladu sa tim zakonom? Najvažnije je izbjeći bilo koju vrstu ustavnih ili institucionalnih opasnosti”, saopštio je Eskobar.

Na pitanje kakvo će biti mišljenje Vašingtona o eventualnoj 44. Vladi koja bi bila izabrana zahvaljujući izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, Eskobar poručuje da je najvažniji stav građana Crne Gore po ovom pitanju.

“Pitanje je da li će građani Crne Gore prihvatiti formiranje nove Vlade bez izbora, poslije informacija Venecijanske komisije. Ulazimo na novu teritoriju i moramo da budemo pažljivi”, kaže Eskobar i napominje da bi odluke takve Vlade mogle da budu opovrgnute od strane Ustavnog suda.

Kaže da Vašington treba da vidi kakva će biti ta vlada, šta će ta vlada da radi te da li planira da sazove nove izbore.

“Urgentno izabrati sudije Ustavnog suda”

Eskobar napominje da je prije godinu dana kada je počeo da obavlja svoju funkciju, Crna Gora bila lider u pregovorima sa Evropskom unijom.

“A sada imate situaciju da nema Vladu, nema Ustavni sud i imate predsjednika čiji se mandat završava uskoro. To je duboka institucionalna kriza, skoro pa kolaps”, ocijenio je Eskobar.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …