Zbog sankcija Rusiji, turizam ostao bez 46 miliona, investicije pale za sedam miliona

Crna Gora je imala velike gubitke zbog uvođenja sankcija Rusiji, ali koliki je njihov obim i koji su sektori najpogođeniji, Ministarstvo finansija još nije izračunalo. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je nedavno kazao da je Crna Gora pretrpjela višemilionske gubitke zbog uvođenja sankcija Rusiji, ali da od Evropske unije nijesu dobili nikakve kompezatorne mjere.

Iz Ministarstva finansija su kazali da još utvrđuju tačan obim finansijskih efekata od uvođenja sankcija, dok se to ne utvrdi, dali su nam podatke o broju turista iz Rusije i stranim direktnim investicijama (SDI) iz te zemlje.

Prema raspoloživim podacima, u periodu januar – oktobar 2022. godine, u turizmu u kolektivnom smještaju (hotelski smještaj i drugi registrovani smještajni kapaciteti), Crnu Goru je posjetilo 24.096 turista iz Ruske Federacije, što je pad od 17 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. U istom periodu, broj noćenja turista iz Ruske Federacije iznosio je 89.703, odnosno 32 odsto manje u poređenju na 2021. godinu – precizirali su iz Ministarstva finansija.

”AKO UZMEMO DA ĆE U OVOJ GODINI BITI PAD GOSTIJU IZ RUSIJE OD 75 HILJADA, TO BI ZNAČILO DA ĆEMO ZBOG UVOĐENJA SANKCIJA RUSIJI, SAMO U TURIZMU, OSTATI BEZ PRIHODA OD PREKO 46 MILIONA EURA

Kada su u pitanju SDI, ukupan priliv SDI iz Ruske Federacije za devet mjeseci 2022. godine iznosio je 89,8 miliona eura i čini 10,6 odsto ukupnog priliva SDI u ovoj godini.

– Posmatrano po strukturi, 42,5 miliona eura odnosi se na ulaganja u nekretnine, dok se 27,5 miliona eura odnosi na investicije u domaća preduzeća i banke. Ostatak priliva se odnosi na interkompanijski dug i priliv po osnovu povlačenja ulaganja iz inostranstva. U odnosu na 2021. godinu, kada je u istom uporednom periodu zabilježen priliv SDI iz Ruske federacije od 95,6 miliona eura, u 2022. je za devet mjeseci zabilježen godišnji pad priliva SDI iz ove države od 6,1 odsto – precizirali su iz MF-a.

Kako su naveli, Crna Gora je prepoznata kao tržište kojem su tradicionalno okrenuti turisti iz Rusije, koji su prethodnih godina, i procentualno bili vrlo zastupljeni u ukupnom broju turista u Crnoj Gori, a koji, kada se pogleda aspekt potrošnje, pripadaju kategoriji najplatežnijih posjetilaca ali i značajnih ekonomskih partnera Crne Gore.

– Takođe je veliki broj ruskih državljana koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori, čija je potrošnja bila osjetna u opštinama u kojima su boravili u tzv. produženoj sezoni, odnosno u periodu od aprila do septembra, kao i tokom novogodišnjih praznika. Nedolazak ruskih turista u Crnu Goru svakako je vrlo osjetan iz ugla naše turističke ali i ukupne privrede. Usklađivanje sa sankcijama iz ranijeg perioda (prije rata u Ukrajini) rezultiralo je odlukom Ruske Federacije o zatvaranju direktnih avio-linija ka Crnoj Gori, što se djelimično odrazilo i na turizam, koji je uprkos tome, ukupno posmatrano, bio uspješan i tokom ljetnje sezone. Uprkos, evidentno manjem broju gostiju iz Rusije, efekti od turizma su zadovoljavajući jer su druga tržišta donekle nadomjestila taj nedostatak – kazali su iz tog resora.

Lani je, prema podacima Monstata, u Crnoj Gori boravilo 108 hiljada turista, što je značajan pad u odnosu na 2019. godinu kada je boravilo 385 hiljada turista. S obzirom na to da je za devet mjeseci ove godine bilo skoro 25 hiljada turista, pad u ovoj godini će biti mnogo veći od 17 odsto, jer do kraja godine je teško očekivati da broj turista iz Rusije dostigne i 35 hiljada.

Prema ranijim podacima, turisti u prosjeku borave u Crnoj Gori 8 do 24 dana, a prosječna dnevna potrošnja je oko 75 eura. Ako uzmemo da će u ovoj godini biti pad gostiju iz Rusije od 75 hiljada, to bi značilo da ćemo zbog uvođenja sankcija Rusiji, samo u turizmu, ostati bez prihoda od preko 46 miliona eura.

S obzirom na to da Rusi spadaju u bolje platežne goste, ova suma je i veća od prosječne koju smo dobili.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …