Za Lazovićevu slobodu sad nude jemstvo 6,2 miliona eura

Da bi se uhapšeni tajni agent Petar Lazović branio sa slobode, njegovi pravni zastupnici sada nude 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu.

To je “Vijestima” saopštio advokat Borivoje Đukanović.

U predlogu za jemstvo, podsjećaju da je vijeće Višeg suda obilo prethodnu garanciju od 1.640.300 eura, zaključivši da po vrijednosti “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

”Bez namjere i želje da se upuštamo u raspravu oko činjenice da li u crnogorskom društvu jedno privredno društvo može ravnodušno podnijeti gubitak 1,5 miliona, odlučili smo da sudu ponudimo jemstvo koje sasvim sigurno ne može ostati bez reakcije. U tom smislu, ovim podneskom, na ime jemstva, pored iznosa koji je u ranijem predlogu stavljen, dodajemo hipoteku na nekretnine u Podgorici, svojina D.O.O. GUFO, u iznosu od 4.645.000 eura, što zajedno sa već ponuđenim jemstvom od 1.640.300 eura iznosi 6.285.300 eura”, piše u predlogu koji potpisiju advokati Đukanović i Nikola Martinović.

Oni su napisali da očekuju da sud s pažnjom razmotri taj iznos jemstva:

”Te da odbrani i cjelokupnoj javnosti obznani šta predstavlja pravni standard srazmjernosti pri određivanju da li je jemstvo prihvatljivo”.

Tokom prošle sedmice, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na odluku sutkinje za istragu tog suda Suzane Mugoše, kojom je prethodno prihvaćeno jemstvo za Lazovića.

Početkom oktobra, Lazovićev branilac predložio je Višem sudu da tog agenta tajne službe puste da se brani sa slobode, uz jemstvo od 1,2 miliona eura, od čega tri nekretnine čija je vrednost 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini.

To je ponuđeno kao garancija da on tokom daljeg krivičnog postupka neće pobjeći.

Jemstvo je prvobitno odbijeno krajem oktobra, ali se odbrana žalila na rješenje Višeg suda, a u toj žalbi dopunili su spisak nekretnina – ponudili su da se hipoteke upišu na nepokretnosti dva pravna lica, procijenjene ukupne vrijednosti 1.540.000 eura i 100.000 eura u kešu, koje su njegovog oca Zorana Lazovića.

Nakon što je Mugoša prihvatila jemstvo, na njenu odluku žalio se SDT, a nakon odluke vanraspravnog vijeća mlađi Lazović ostao je u pritvoru.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a. Dan kasnije, na graničnom prelazu Božaj, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su i Mojkovčaninu Radovanu Pantoviću.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić uhapšenog tajnog agenta sumnjiči da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe “Kavači” učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne vođi tog klana Radoju Zviceru.

Zbog sumnje da je dio te krimi-ekipe, SDT je izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića.

Članovima tog klana SDT označava i Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36).

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Država od braće Ban preuzima trajektnu liniju, Abazović: Vraćamo građanima ono što je njihovo

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je juče sastanak sa predstavnicima državnih kompanija …