Odluke koje ste donijeli u Skupštini štete Crnoj Gori i njenim građanima, izbore održati što prije

jedinjeno Kraljevstvo i Njemačka nastavljaju da snažno podržavaju evroatlantsku orijentaciju Crne Gore i njeno nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji. Istovremeno, zabrinuti smo zbog dugotrajne političke krize, blokiranih institucija, sve veće polarizacije društva u Crnoj Gori i vidljive nemoći donosilaca političkih odluka da pronađu izlaz iz ove krize. To se navodi u zajedničkoj izjavi specijalnog izaslanika premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Lorda Stjuarta Piča i specijalnog predstavnika njemačke savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana gdina Manuela Sarazina koji danas borave u Crnoj Gori.

U saopštenju dostavljenom medjima, navodi se da su dvojica diplomata, došli u Crnu Goru u ovom ključnom trenutku da prenesu važnu poruku britanske i njemačke vlade, direktno ovdašnjim donosiocima političkih odluka.

-U ovim geopolitički i ekonomski izazovnim vremenima, Crnoj Gori, kao našem NATO partneru, potrebne su funkcionalna vlada i jake institucije. Smatramo da je skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudija, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se obezbijedilo efikasno odlučivanje. Ovo će zahtijevati proces potpunih i transparentnih konsultacija, i fokus na stavljanje nacionalnog interesa iznad partijske politike – navedeno je u poruci britanskog i njemačkog izaslanika.

Dodaju i da bi najbolje sredstvo bil da se prevaziđe trenutni politički ćorsokak i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke njenog naroda bili parlamentarni izbori, koje bi trebalo održati što je prije moguće, a nakon što Ustavni sud ponovo počne sa radom.

-Venecijanska komisija izrazila je jasno mišljenje o nacrtu zakona o izmjeni ustavnih ovlašćenja predsjednika, uz preporuku da se on ne usvaja. Uzimajući u obzir da Vlada Crne Gore pristupanje EU i implementaciju vladavine prava smatra pitanjem visokog prioriteta, veoma je zabrinjavajuće što je zakon usvojen bez dužnog razmatranja tog savjeta. Snažno preporučujemo donosiocima političkih odluka da pažljivo razmotre štetnu poruku koju će poslati evroatlantskim partnerima ako izaberu premijera i, nakon toga, formiraju vladu na osnovu zakona čija je usaglašenost sa Ustavom veoma sumnjiva i za koji je Venecijanska komisija savjetovala da se ne primjenjuje – dodaju Pič i Sarazin. 

Navode i da su odluke donijete u Skupštini 12. decembra dodatno pogoršale krizu, što je, kako kaže, veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i za njene građane.

-Pozivamo sve zainteresovane da ostave po strani partijsku politiku i lični interes i da se uključe u smislen dijalog, po potrebi u četiri oka, kako bi se pronašao neophodan kompromis i prevazišla politička kriza i polarizacija u društvu koja je paralisala zemlju poslednjih mjeseci. Građani Crne Gore i dalje velikom većinom podržavaju pristupanje svoje zemlje EU i zaslužuju vladu koja djeluje u njihovim interesima, ispunjava njihova očekivanja i fokusira se na neophodnu politiku i korake za reformu  – zaključeno je u saopštenju. 

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …