Balkanac zaradio milione eura izdajući lažne COVID potvrde

Policija Kelna u saradnji sa italijanskom policijom uhapsila je četiri osumnjičena za prevaru tešku 16 miliona eura zbog lažnih korona testova.

Vođa ove grupe prevaranata je Italijan (31), nastanjen u Kelnu, koji je uhapšen u Licati na Siciliji.

Ostali pretresi su izvedeni istovremeno u Vupertalu, Hirtu, Zigburgu, Bergiš Gladbahu i Kelnu, gdje su uhapšeni saradnici Italijana: državljanin Bosne i Hercegovine (46), te dva državljanina Turske (34, 42).

Njih četvorica su bili pod istragom zbog velike prevare. Pored njih četvorice, uhapšeno je još 22 osumnjičena u Njemačkoj i devet na Siciliji.

Njihova prevara bila je nevjerovatno jednostavna: oni su preko falsifikovanog pisma došli do povjerljivih podataka pravog centra za testiranje na koronu u Kelnu. Te podatke su iskoristili da se uloguju online preko portala Udruženja ljekara obaveznog zdravstvenog osiguranja u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i registrovali su centar za testiranje u deset privatnih stanova u Kelnu i jednom u Langenfeldu.

Nikada nije postojao centar za testiranje na koronu, niti jedan test nije urađen”, rekao je glavni policijski službenik Mihael Eser.

“I mi istražitelji smo bili zapanjeni koliko je procedura bila jednostavna”, nastavio je Eser.  U periodu od juna 2021. do maja 2022., osumnjičeni su na ovaj način prikupili 16,6 miliona eura od KV Sjeverna Rajna.

Za to bi bilo potrebno 1,9 miliona urađenih testova, a oni su te testove i naplatili. Istražitelji su uspjeli da povrate šest miliona eura. Još uvijek nema traga za preostalih 10.5 milona eura.

Radio Sarajevo

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …