Uprava policije: Maloljetnik iz Češke slao dojave o bombama u školama

Maloljetnik iz Češke je slao dojave o bombama u školama, saopšteno je iz Uprave policije.

– Ovo krivično djelo počinjeno je sa teritorije Republike Česke, a počinilac je maloljetno lice i strani državljanin u Češkoj koji nije povezan sa Crnom Gorom. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim međunardnom partnerima koji su kroz razmjenu informacija, obuke i saradnju pomogli u postizanju ovakvih rezutata, a u ovom konkretnom slučaju osobitu zahvalost iskazujemo češkoj policiji i ambasadi Republike Češke u Crnoj Gori koji su brzo i efikasno djelovali – poručili su oni.

Iz Uprave policije su podsjetili da je u posljednjih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama.

– Ti slučajevi su u najvećem broju riješeni uz identifikovane počinioce ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršioca u narednom periodu. Sa zabrinutošću ukazujemo da se radi primarno o maloljetnim licima, a bilo je i slučajeva da su lica bila mlađa i od 14 godina – kazali su oni.

Napomenuli su da su ovakve i slične aktivnosti, korištenje jednokratnih mailova, kao i nekih internet sajtova za anomizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno prilikom vršenja krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog krminala. Iz policije dodaju da se kroz međunarodnu saradnju i dostupne servise za pripadnike bezbjednosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identifikuju u cijelosti ili djelimično lica koja su izvršila krivična djela ili prekršaje.

– Ova problematika je još izraženija u zemljama iz regiona, ali i po posljednjim obavještenjima Europola i u zemljama Evropske unije. Uprava policije i ostali činioci bezbjednosnog sektora preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počioca krivičnih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na Internetu – zaključili su iz Uprave policije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …