Prosvjetari spremni za bojkot reformi ako im ne bude povišice

Predsjednica nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore mr Olivera Leković kazala je da ako im se ne povećaju plate u skladu sa njihovim zahtjevom, koeficijenti da se uvećaju 65 odsto, može biti i bojkota reformi.

Leković je komentarisala izjavu ministra prosvjete Miomira Vojinovića, koji je kazao da im se od januara može povećati plata 20 odsto, pa da se ide kumulativno do 40 odsto i da bi to bilo najveće povećanje ikada u obrazovnom procesu. Upitana na koji način može da se bojkotuje reforma, kaže da mogu tako što ne odgovore na zahtjeve koje im postave.– Svedemo rad na minimum – rekla je Leković.

Traže da se od 1. januara prosvjetnim radnicima uveća koeficijent za 45%, a u toku ljeta, rebalansom budžeta, još 20%. Na taj način bi se, smatra Leković, na osnovu Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, član 5, koji poziva na ujednačenost zarada kod istih ili sličnih poslova, njihov koeficijent proporcionalno uskladio sa koeficijentom univerzitetskih profesora. Sindikat prosvjete, s druge strane, traži da se plate povećaju za 45 odsto.

Prosvjetna zajednica najavljuje da će nastaviti da se okupljaju i da protestuju po gradovima. Na posljednjem protestu, kada su predstavnici Sindikata razgovarali sa ministrom finansija, kazala je Leković, odazvale su se ustanove iz 18 opština. Vjeruju da će svaki naredni biti sve masovniji.

Predsjednik Sindikata mr Radomir Božović, međutim, na ova okupljanja ne gleda kao na proteste. On je nedavno izjavio da nastavnici izađu ispred ustanova da se fotografišu i vraćaju se u učionice, da se ,,huškaju ljudi“, da želi da se oslabi Sindikat i da su nerealni zahtjevi Prosvjetne zajednice.

Leković kaže da je posljednjih dana veliki broj kolektiva potpisao i potpisuje zahtjev koji upućuju Glavnom odboru Sindikata prosvjete. Traže da se uvaži zahtjev i poveća koeficijent za 65 odsto.

– Predstavnik Sindikata ima retoriku identičnu ministrovoj kojom nas ubjeđuje da nema sredstava za više i čak potencira da ima obavezu prema Ministarstvu, dok ministar Sindikat prosvjete naziva svojim sindikatom. To je, takođe, nedopustivo, jer sindikati postoje da bi isključivo zastupali interese radnika, a ne poslodavaca – rekla je ona.

Leković kaže da su im plate ispod prosjeka, da nemaju plaćen prevoz, sve je veći deficit nastavnika, naročito iz prirodne grupe predmeta. Dvije trećine učenika je u školama sa neadekvatnom infrastrukturom, tu su oronule škole koje imaju i po 2.000 učenika, škole nijesu opremljene računarima i oni planiraju reforme, dodaje Leković.

– Sa kim i gdje?! Mislim da ako nam ne povećaju plate naspram zahtjeva naići će i na bojkot reformi – rekla je ona.

Leković ističe da ,,to što radi resorno ministarstvo uz podršku Sindikata prosvjete je nečuveno i nedopustivo“.

– Umjesto da nas zastupaju, ponavljaju floskule da nema novca za prosvjetu i da nam je ovo najveće povećanje posljednjih decenija. Možda ne znaju, možda njih ne dotiče, jer imaju značajno veća primanja i druge beneficije u odnosu na nastavnika u učionici, ali imamo i inflaciju kakvu nijesmo imali od devedesetih. Interesantno da upravo Vojinović i Bozović nijesu primijetili da su univerzitetski profesori i ljekari upravo dobili uvećanje koeficijenta od 65% – istakla je ona.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …