Opasni parazit pronađen u govedima i ovcama prilikom klanja

Cisticerkoza, opasna parazitska bolest otrkivena je kod je 23 grla goveda i ovaca u Plavu, ali takvo meso nije stiglo do potrošača, potvrdio je za Pobjedu direktor Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Pobjeda je saznala da je ovaj opasni parazit koji se prenosi sa čovjeka na životinju i suprotno, pronađen u dvije klanice u Plavu, i to 18 grla u jednoj, a pet u drugoj.

Pregled stanovništva

Tačno je da su grla zaražena, 15 grla je uništeno, a za osam je izdato rješenje da se mogu koristiti posle perioda od 28 dana zamrzavanja – jer će do tada biti uništen parazit. Nakon tog perioda, meso ne smije da se daje u promet, već se uz termičku obradu može koristiti u okviru tog domaćinstva – naveo je Đaković.

U pitanju je, kaže, organizam koji se češće prenosi sa čovjeka na životinju nego obratno, pa su date instrukcije Higijensko epidemiološkom zavodu Crne Gore se pregleda stranivništvo u tom kraju, kako bi se saznalo da li su ljudi bili uzročnici zaraze kod životinja.

Prisustvo tog parazita se može ustanoviti samo klanjem životinje. Kod veće kontaminacije se uništava sve, a kod manje se uklone oni djelovi životinje na kojima ima parazita, a ono što nije zaraženo zamrzava se 28 dana i onda se koristi za domaćinstvo ukoliko postoji procjena od strane domaćina da koriste meso – naveo je Đaković.

Poručuje građanima naše države da ne brinu, te da ništa od zaraženog mesa nije otišlo u promet.

  • Pojava ovog parazita je konstatovana od strane službenog veterinara na liniji klanja u Opštini Plav i zato i insistiramo da svako grlo koje se kolje bude pregledano od strane službenog veterinara i tako onemogućavamo da ovakve pojave dođu do krajnjih korisnika. Sva grla gdje je ustanovljeno prisustvo parazita uklonjena su iz dalje prodaje i meso ne može stići do potrošača. Situacija je pod kontrolom – poručuje Đaković.

Opasnost
Radi se o opasnom parazitu ukoliko se nađe u sirovom mesu.

Ako se meso termički ne obradi ili ne bude zamrznuto svakako da je parazit opasan. Kod živih grla ne može se vidjeti zaraza, tek prilikom klanja, kada se u mišićnom ili nekom drugom tkivu pronađe pantljičara – zaključuje Đaković.

Cisticerkoza ili bobičavost goveda je parazitska bolest goveda koju izazivaju larve parazita Taenia solium.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …