Mandić: Lekićeva Vlada biće uspješna, nema potrebe za izborima

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je Adria televiziji da više nema nijednog razloga da se ubrzo ne formira nova Vlada Crne Gore, dodajući da očekuje da predsjednik države Milo Đukanović potpiše izmjene Zakona o predsjedniku, jer bi sve drugo, kako ističe, predstavljalo novo kršenje Ustava.

Mandić je naglasio da je put do nove Vlade bio teži, jer je Đukanović opstruirao taj proces.

-Mi smo uspjeli kao parlamentarna većina da se dogovorimo. Ja sam zahvalan svim tim ljudima koji su sate i sate potrošili u pregovorima gdje smo došli do zajedničkog porazuma, a u tom sporazumu smo zapisali sve ono što treba da bude osnov za sastavljanje nove vlade. Mi nismo imali tu sreću da je predsjednik Crne Gore želio da ispoštuje Ustav ove zemlje i da već negdje sredinom septembra da mandat onom čovjeku za kojeg se opredjelila parlamentarna većina. Nego smo morali da idemo težim putem da kroz izmjene Zakona o predsjedniku – naveo je Mandić.

On je istakao da nova Vlada, na čelu sa Miodragom Lekićem, može biti uspješna.

-Ja očekujem da će Vlada biti veoma uspješna iz jednog jednostavnog razloga što svi koji su pobijedili na izborima, svaka politička stranka, je čekala dugi niz godina da bude u prilici da donosi odluke, realizuje političke programe koji su stajali u opoziciji i nisu bili u prilici da se realizuju. Sada kada Vlada bude sastavljena od svih političkih subjekata koji su pobijedili na izborima ja očekujem njen dinamičan rad, da bude uspiješna, samo je potrebno da ona dobije tu priliku – objasnio je jedan od lidera DF-a.

Predsjednik Nove srpske demokratije kazao je da vlast u Crnoj Gori treba formirati na osnovu izborne volje građana, a ne po željama pojedinih ambasada.

-Pojedini ljudi iz Brisela i činovnici ambasada u Crnoj Gori sebi su dali za pravo da u prethodne dvije godine sastavljaju vlade onako kako su oni mislili da treba da se sastavljaju, a ne onako kako su to na izborima željeli građani Crne Gore. Evo posle dvije godine tih eksperimenata došao je momenat da parlamentarna većina, vlastito, našem Ustavu i našoj pameti, našoj želji i odgovornosti da uradimo to što su građani od nas tražili 30. avgusta, da sastavimo tu Vladu – ocijenio je on.

Prema njegovim riječima vanredni izbori uvijek ostaju kao opcija, ali da sada nema potrebe za tim.

-Izbore nikada ne treba isključiti ali mislim da ako postoji parlamentarna većina, ako imamo Skupštinu koja je na polovini mandata, onda ne treba ni žuriti u izbore. Ako ne postoji parlamentarne većine, a vidimo da ona postoji, onda svakako jedino rješenje su izbori –  zaključio je Mandić za Adria TV.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Amer čuva tradiciju: Zlatnim rukama gradi simbole sreće i uspomena

Amer Džafić iz Bijelog Polja, već petnaest godina, čuva tradiciju baveći se zlatarstvom. Još od …