ADŽIĆ: Od 10 lažnih dojava pet riješeno, dobijene IP adrese

U 2021. i 2022. bilo je 10 lažnih dojava u bombama u školama i institucijama i u svim slučajevima radilo se o lažnim dojavama. Riješeno je pet slučajeva, svaki od ovih preostalih je u toku, kazao je ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

Mjesta panici nema, prema njegovim riječima nema, jer je najbitnije da se radi o lažnim dojavama.

“Karakteristično je da najčešći broj tih dojava dolazi od osoba koje su maloljetne”, naveo je Adžić u jutarnjem programu Televizije “Vijesti”, dodajući da su to bile osobe mlađe od 14 godina, pa nije bilo moguće pokrenuti odgovarajući postupak.

Za sada se zna sa kojih operatera dolaze dojave, dobijene su IP adrese.

“S obzirom na to da je istraga u toku, ne bih trebalo još da kažem iz kojih država te prijetnje dolaze, a to u konačnom ne mora da znači da države iz kojih dolaze mejlovi znači da su to države iz kojih prijetnje dolaze”, istakao je Adžić.

Do sada nemaju informaciju da je jedna osoba dva puta istu stvar uradila.

“Novi prekršioci šalju takve uznemirujuće mejlove”, kazao je Adžić.

Jedna od zemalja iz koje je dva puta stigao mejl iste sadržine je Češka.

“Kao provajderi se javljaju mejl adrese koje su više ili manje poznate. Posljednji put je poslata sa Gugl mejl adrese pa imamo više optimizma da ćemo to riješiti. Imate kompanije koje ne žele da sarađuju, koje žele u anonimnosti da drže svoje korisnike – naveo je Adžić.

Smatra da su u cijeloj situaciji najpotrešenija djeca, što posebno obavezuje na brzu reakciju.

“ I kad je lažna dojava u pitanju, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije moraju preduzeti radnje. Pregledane su prostorije, pokretani su postupci. Komplikovano je što je tehnologija napredovala i mogućnost prekrivanja tragova je unaprijeđena”, rekao je Adžić.

Situaciju, prema njegovim riječima, usložnjava to što postoje neke zemlje u Africi i Aziji koje ne sarađuju s policijama drugih država, ne žele do dostavljaju podatke.

“ I to i jeste podsticaj za one koji šalju dojave da iz njih pošalju ovakve ili slične mejlov”, kazao je Adžić.

Upitan da prokomentariše izjavu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da su lažne dojave o bombama dio folklora Demokratske partije socijalista on je rekao da je s Abazovićem razgovorio, te da on “ima izuzetno dobre privatne konekcije sa mnogim šefovima službi bezbjednosti u regionu i širom svijeta”, te da podatke koje interno dobije ne može da komentariše.

“Zajednički je zaključak je da situacija kakvu DPS želi da predstavi u zemlji i javnosti o nestabilnosti i haosu, što ne odgovara stvarnosti, ali pogoduju i ohrabruju one koji imaju pretenziju da šalju poruke o lažnim dojavama da se i lakše usude da to učine”, rekao je Adžić i dodao da ambijent koji se stvara pogoduje ovakvim mejlovima.

“Postupanje policije na protestima bilo vrlo tolerantno”

Ministar je, komentarišući najave novih protesta, ocijenio da je bezbjednosna situacija regularna.

“Podržavam sve građane koji na bilo koji demokratski način žele da iskažu neslaganje sa trenutnom političkom situacijom. Puno sam vremena proveo na ulici protestujući, to je legitimno pravo. Dok je god protest u zakonskim granicama, mirnog karaktera i šalje poruke koje ne ugrožavaju institucije i građane, zaista podržavam. Kad pojedinci žele da izađu iz zakonskih mogućnosti, MUP i policija su spremni da reaguju i situaciju drže pod kontrolom”, istakao je.

Kazao je da je postupanje policije bilo “vrlo tolerantno” i da se “do krajnjih mogućih mjera” izbjegavala upotreba sredstava prinude.

Procesuirati odgovorne za stanje u Šavniku

Adžić je, govoreći o izborima u Šavniku, kazao kako smatra da bi najpravednije bilo da se izbori u toj opštini ponove ako tužilaštvo i dalje bude obrađivalo podatke istim intenzitetom kao dosad.

Kazao je da građani iskorišćavaju “rupe u zakonu”, ukazavši da odlukom Ustavnog suda, a ne MUP-a i Vlade, više nije uslov da neko provede šest mjeseci u određenoj opštini kako bi stekao pravo glasa.

Naglasio je da reakcija tužilaštva mora biti efikasnija.

“Imamo ljude koji su uputili službenike da ovjeravaju netačne podatke, za to su zaprijećene zatvorske kazne. ‘Ajde da postupa tužilaštvo prema tim ljudima. Sa druge strane imamo ljude koji onemogućavaju izborni proces, i za to su zaprijećene zatvorske kazne, ‘ajde da i tužilaštvo njih procesuira”, poručio je Adžić.

Pobjeda/Vijesti

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …