Srpski prevoznik zakupio pola flote Air Montenegra

Air Serbia uzela je u tromjesečni zakup jedan od dva aviona iz flote Air Montenegra, zbog čega je crnogorski avio-prevoznik smanjio planirani intenzitet saobraćaja i neće uspostaviti redovne linije ka Zapadnoj Evropi tokom zime, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora u državnoj avio-kompaniji.

Zakup počinje danas i trajaće do kraja marta naredne godine, a realizovaće se po principu wet lease-a, koji osim aviona podrazumijeva i zakup posade, održavanja i osiguranja.

Detalji aranžmana
Izvori Pobjede kažu da je aktuelni menadžment Air Montenegra dogovorio sa Air Serbia cijenu od 1.900 eura po blok satu, te da očekuju da će biti realizovano 500 blok sati, što bi crnogorskom prevozniku donijelo prihod od 900.000 eura za tri mjeseca. Međutim, nejasno je da li će i koliko Air Montenegro profitirati od ovog aranžmana sa glavnim konkurentom, kao ni koliko bi avion koji daju u zakup donio prihoda da je umjesto toga letio iz Crne Gore ka Zapadnoj Evropi.

Menadžment tvrdi da zakup ne ugrožava značajno postojeći saobraćaj. Zaključili su da tržište Crne Gore u ovom trenutku ne može donijeti profit na destinacijama u Zapadnoj Evropi u toku zimske sezone, osim nekoliko datuma oko novogodišnjih praznika, te da je to neuporedivo sa ugovorenim zakupom – kažu izvori Pobjede.

Air Serbia će avion koristiti za saobraćaj ka pet destinacija, pet dana sedmično. Zakup je, prema informacijama Pobjede, dogovoren u popodnevnim časovima, pa je planirano da avion pola dana saobraća za Air Montenegro, a drugu polovinu za Air Serbia, sa noćenjem u Beogradu, odakle će naredni dan letjeti ka Tivtu.

Aranžman je sklopljen na osnovu ugovora o kratkoročnom zakupu sa Air Serbia-om, koji Air Montenegro ima od prošle godine, a koji se produžava aneksima. Aktuelni aneks važi do 15. septembra 2024.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …