Revolucionarno otkriće u nuklearnoj fuziji: Svijet korak bliže beskonačnom izvoru energije

Prvi put u istoriji američki naučnici u National Ignition Facility u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore u Kaliforniji uspješno su proizveli reakciju nuklearne fuzije koja je rezultovala dobitkom energije, potvrdio je za CNN izvor upoznat s projektom.

Rezultat eksperimenta bio bi veliki korak u desetljećima dugoj potrazi za stvaranjem beskonačnog izvora čiste energije koji bi mogao pomoći u uklanjanju ovisnosti o fosilnim gorivima. Istraživači su desetljećima pokušavali ponovno stvoriti nuklearnu fuziju, replicirajući energiju koja pokreće Sunce.

Nuklearna fuzija je proces koji je napravio čovjek koji replicira istu energiju koja pokreće Sunce. Nuklearna fuzija se događa kada se dva ili više atoma spoje u jedan veći, proces koji stvara ogromnu količinu energije kao toplinu.

Naučnici širom svijeta desetljećima proučavaju nuklearnu fuziju, nadajući se da će je ponovno stvoriti s novim izvorom koji pruža neograničenu energiju bez ugljika, bez nuklearnog otpada koji stvaraju sadašnji nuklearni reaktori. Projekti fuzije uglavnom koriste elemente deuterij i tricij, oba su izotopi vodika.

Deuterij iz čaše vode, s dodatkom malo tricija, mogao bi napajati kuću godinu dana. Tricij je rjeđi i teže ga je dobiti, iako se može sintetski proizvesti.

“Za razliku od ugljena, potrebna vam je samo mala količina vodika, a on je najzastupljenija stvar koja se može naći u svemiru- Vodik se nalazi u vodi, tako da su stvari koje generiraju tu energiju neograničene i čiste”, rekao je za CNN Julio Friedmann, glavni naučnik u Carbon Directu i bivši glavni energetski tehnolog u Lawrence Livermoreu.

Dok fuzija spaja dva ili više atoma zajedno, fisija je suprotno, to je proces cijepanja većeg atoma na dva ili više manjih. Nuklearna fisija je vrsta energije koja danas pokreće nuklearne reaktore diljem svijeta. Poput fuzije, toplina stvorena cijepanjem atoma također se koristi za stvaranje energije.

Nuklearna energija je izvor energije s nultom emisijom, prema Ministarstvu energetike . Ali proizvodi radioaktivni otpad koji se mora skladištiti na siguran način i nosi sigurnosne rizike. Nuklearna taljenja, iako rijetka, događala su se kroz historiju sa širokim rasponom i smrtonosnim posljedicama, poput reaktora u Fukushimi i Černobilu.

Nuklearna fuzija ne nosi iste sigurnosne rizike, a materijali koji se koriste za njeno napajanje imaju mnogo kraći poluživot od fisije.

Postoje dva glavna načina za stvaranje nuklearne fuzije, ali oba imaju isti rezultat. Spajanjem dva atoma stvara se ogromna količina topline, koja je ključna za proizvodnju energije. Ta se toplina može koristiti za zagrijavanje vode, stvaranje pare i okretanje turbina za proizvodnju energije, slično kao što nuklearna fisija stvara energiju.

Ovo je prvi put da su znanstvenici ikada uspješno proizveli reakciju nuklearne fuzije koja je rezultirala neto povećanjem energije, umjesto da se pokvari kao što su prošli eksperimenti.

Iako postoji još mnogo koraka dok ovo ne postane komercijalno održivo, bitno je da znanstvenici pokažu da mogu stvoriti više energije nego što su započeli. U suprotnom, nema puno smisla da se razvija.

Naučnici i stručnjaci sada moraju otkriti kako proizvesti više energije iz nuklearne fuzije na mnogo većoj razini. Istodobno, moraju smisliti kako eventualno smanjiti troškove nuklearne fuzije kako bi se mogla koristiti u komercijalne svrhe.

“U ovom trenutku trošimo ogromnu količinu vremena i novca za svaki eksperiment koji radimo. Moramo znatno smanjiti troškove”, rekao je Jeremy Chittenden, suvoditelj Centra za studije inercijske fuzije na Imperial Collegeu u Londonu.

Naučnici će također trebati sakupiti energiju proizvedenu fuzijom i prenijeti je u električnu mrežu kao električnu energiju. Trebat će godine prije nego što fuzija bude u stanju proizvoditi neograničene količine čiste energije, a naučnici su u utrci s vremenom u borbi protiv klimatskih promjena.

Očekuje se da će Ministarstvo energetike SAD-a u toku dana i službeno objaviti otkriće.

Klix

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …