POSP otkazan zbog Zakona o predsjedniku: Predsjednica Skupštine ne ide u Strazbur

Zbog usvajanja Zakona o predsjedniku otkazan je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) u Strazburu, saznaje portal Dan.

Kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik, kako saznajemo, je u razgovoru sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović otkazao dolazak crnogorske delegacije koji je bio planiran za sjutra.

Đurović je trebalo je da predvodi crnogorsku delegaciju na POSPU-u 14. i 15. decembra u Evropskom parlamentu u Strazburu uz Vladimira Bilčika, a bilo je planirano da poslanici Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta razgovaraju o trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosima između Evropske unije i Crne Gore, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore, češkog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove.

Skupština Crne Gore je juče, glasovima poslanika parlamentarne većine, ponovo je usvojila izmjene Zakona o predsjedniku.

U sali za vrijeme glasanja nijesu bili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije.

Za izmjene Zakona glasao je 41 poslanik, protiv je bilo troje.

Izmjenama Zakona, koje su predložili poslanici Demokratskog fronta (DF), predviđeno je da će se mandatarom za sastav vlade, ukoliko ga predsjednik države ne predloži, smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine poslanika.

Venecijanska komisija preporučila je da Skupština Crne Gore ne usvaja izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene Zakona koje su usvojene 2. novembra.

Dan

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …