Popa: Povući izmjene i dopune Zakona o predsjedniku

Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno preduzeti radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i povući izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je istakla da je od ključnog značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Popa je na Tviteru napisala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje sudije Ustavnog suda i okonča dugogodišnju institucionalnu krizu.

-Potpuno funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori, s kompetentnim članovima u sastavu, ključan je za državu da zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje na evropskom putu – kazala je Popa.

Ona smatra da je potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije.

-Skupštinsko glasanje za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da se zakon ne usvoji, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocjenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja – istakla je Popa.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …