Joković: Crna Gora sljedeća članica ,,Otvorenog Balkana“

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković ponovo je najavio pristupanje Crne Gore kontroverznoj regionalnoj inicijativi.

U ,,Otvorenom Balkanu“ su danas tri države, Crna Gora treba da bude sljedeća koja će se priključiti – napisao je Joković u autorskom tekstu koji je dostavljen Pobjedi.

Pobjeda je ranije objavila da se očekuje da vlada Dritana Abazovića potpiše pristupanje i pored protivljenja većine poslanika i negativnog stava Evropskog parlamenta.

Prema njegovim riječima pažnju crnogorske javnosti je u jednom momentu naročito izazvao dokument čije je pisanje iniciralo Ministarstvo evropskih poslova, a koji je trebalo da sadrži argumente za i protiv pristupanja Crne Gore ,,Otvorenom Balkanu“.

Umjesto objektivne analize dobili smo pristrasno napisani tekst koji ne govori ni realno ni uvjerljivo o tome šta Crnoj Gori donosi učešće u tom regionalnom poduhvatu.U analizi na primjer piše da je evidentan disbalans u veličini ekonomija država članica, kao i spoljno-trgovinskom obimu država, što bi značilo da jedna država može da bude u prednosti u odnosu na druge. Racionalni čitalac ove analize se, međutim, pita kako je onda 1957. godine bilo korisno jednoj maloj ekonomiji kao što je Luksemburg da uđe u Evropsku ekonomsku zajednicu sa jednom ogromnom ekonomijom kao što je Njemačkom, naveo je Joković.

Što se tiče ove, kako navodi, neobjektivne analize Ministarstva evropskih poslova, moj prijedlog je da se objavi ko je autor ili ko su autori tog dokumenta i da javnost sazna kako je došlo do toga da baš taj autor ili ti autori budu određeni da pišu analizu. Ubijeđen sam da bi te informacije bile veoma korisne za procjenu zašto smo dobili jednu nepotpunu, neobjektivnu i slabu analizu. Budući da se najveći broj kritičara ,,Otvorenog Balkana“ u svom radu često poziva na potrebu produbljivanja evroatlantskih integracija Crne Gore, isto mi nije jasno kako to da zanemaruju poruku specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan gospodina Eskobara koji tvrdi da je ,,Otvoreni Balkan“ treći stub američke politike na Zapadnom Balkanu. To znači da SAD podržavaju ,,Otvoreni Balkan“.

Moj stav je jasan i veoma precizan. Kada se analitički temeljno i tačno sagleda regionalna inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ i njeni dometi, jasno je da je interes Crne Gore da pristupi ovoj inicijativi. Zato ću i u javnosti i u Vladi Crne Gore zagovarati stav da se što prije priključimo ,,Otvorenom Balkanu“. Ne treba da zastajkujemo kad god nam neko iz prikrajka dobaci kakvu primjedbu. Treba odlučno da idemo naprijed i da naše društvo brzim putem usmjeravamo ka progresu – zaključio je Joković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bečić u SAD: Politiku podjela pobijediti udruživanjem evropski orjentisanih političkih subjekata

Predsjednik i poslanik Demokrata, Aleksa Bečić sa saradnicima u odvojenim susretima sastao se u Sjedinjenim …