Damjanović sa francuskim kolegama razgovarao o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović prvog dana radne posjete Parizu, održao je sastanak sa   Oliviem Behtom, ministrom  za spoljnu trgovinu Francuske sa kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje, odnosno o dodatnom prostoru za ulaganje francuskih kompanija u Crnu Goru.

U razgovoru sa francuskim kolegom aktuelizovana  je postojeća privredna saradnja,  a fokus je bio na zainteresovanosti francuske kompanije za crnogorske  aerodrome, kao i status tog tendera i koncesiju. Ministri su ocijenili da je najviše potencijala za buduće zajedničke projekte upravo  u  saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

Ministar se u Parizu sastao i sa guvernerom Banke Savjeta Evrope, Karlom Montićelijem, sa kojim je, pored teme o izazozima očuvanja fisklane održivosti i stabilnosti, koji su pred Crnom Gorom,  razgovarao i o aktuelnoj temi sajber bezbjednosti, u kontekstu permanentnog sajber rata, ocijenivši da Crna Gora mora pokazati spremnost, da kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, potrebnim kapacitetom odgovori sajber izazovima.

Tokom prvog radnog dana posjete Francuskoj, ministar Damjanović imao je susret i sa direktorom za globalne odnose  Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Andreasom Šalom, tokom kojeg su analizirani postojeći kao i o potencijalni projekte,  uz zaključak ministra da Crna Gora treba da bude  dio šire platforme dobrog upravljanja slobodnim carinskim zonama, u regionima Jadranskog mora.  

Zvaničnici Francuske, jedne od vodećih evropskih država, u razgovoru sa ministrom Damjanovićem, iskazali su spremnost te zemllje da i dalje pruža podršku evropskom putu Crne Gore, ali i potrebnu tehničku pomoć, u oblastima  od značaja.

Sastancima u Parizu prisustvovali su i dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda, Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Francuskoj i Katarina Živković, načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija.

Drugog dana posjete Francuskoj, delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar Damjanović, sastaće se sa predstavnicima Senata Republike Francuske  i Francuske razvojne agencije (AFD).

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …