Važno saopštenje Abazovića i željezničkih preduzeća

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović održao je danas sastanak sa predstavnicima dva željeznička preduzeća.

Sastanku su prisustvovali Vladan Gačević i Ljiljana Jokić Kapa, članovi odbora direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava AD Podgorica, Miroslav Brajović, predsjednik Odbora direktora Montekarga i Vesna Tintor, pomoćnik izvršnog direktora za komercijalne poslove i eksploataciju Montekarga.

Delegacija je izrazila podršku i zahvalnost Vladi na konkretnim preduzetim koracima u cilju rješavanja problema državnih preduzeća koji vode ka deblokiranju istih i većoj ekonomskoj stabilnosti. Posebno su pohvalili korake u vezi sa Lukom Bar koja blisko sarađuje sa Montecargo preduzećem. Delegacija je istakla loše zatečeno stanje u preduzećima kao i spremnost i volju da unaprijede poslovanje i iskoriste razvojne šanse koje su na raspolaganju. Tokom sastanka premijeru su predstavili problem koji se tiče dugovanja preduzeća Održavanja željezničkih voznih sredstava AD Podgorica, u iznosu od oko 4 miliona po osnovu poreza i doprinosa, koji se nakupio u prethodnom periodu. Oni su istakli da je zbog ovog duga, preduzeću ugrožena finansijska stabilnost i strateška fleksibilnost.

Posebno je istaknuta veza između Montecarga i Luke Bar, gdje je preko Montecarga Luci Bar isporučeno 1,5 miliona tona kargo roba, navodeći da je za Luku željeznička infrastruktura od strateške važnosti za ekonomski razvoj naše države. Istakli su da je Montecargo u poslednje tri godine uspio da preokrene trend gubitaka tako da je u prethodnoj godini gubitak smanjen, a ove godine za prvih devet mjeseci poslovalo u plusu. Tako je nakon 2020. godine, gdje je Montecargo dugovao 1.8 miliona eura, 2021. godine kad je dugovao 900.000 eura, Montecargo ove godine u plusu 400.000 eura.

Premijer se zahvalio delegaciji na iznijetim predlozima i izrazio spremnost Vlade da razmotri i podrži predloge koji vode ka konstruktivnom rješavanju problema u cilju zaštite ekonomskih interesa građana i države.

Delegacija je pozvala predsjednika Vlade da prisustvuje predstojećem događaju povodom jubileja poslovanja preduzeća Održavanje kojom prilikom bi se obišli objekti preduzeća.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …