Spremaju se hapšenja policajaca i tužilaca

Istraga tokom koje je uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović mogla bi rezultirati hapšenjem još osoba iz Državnog tužilaštva i Uprave policije, ako istražitelji pronađu dokaze da su radili za mafiju, a ne za državu.

Čađenović je juče, poslije saslušanja u Višem sudu, sproveden u Istražni zatvor.

U Spuž je odveden nakon što je sudija Goran Šćepanović prihvatio predlog specijalnog tužioca Miloša Šoškića da Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svjedoke i saučesnike.

”Okrivljenom je od strane sudije za istragu, po predlogu specijalnog tužioca, određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svjedoke, ali i na saučesnike, što znači da istraga može biti proširena i na druga lica, pa i u Državnom tužilaštvu Crne Gore i Upravi policije, koja su kroz svoje službene i druge aktivnosti djelovala u korist kriminalne organizacije, a ne u interesu službe i javnom interesu, kad se za to prikupe dokazi određenog kvaliteta”, saopštio je juče specijalni tužilac i portparol SDT-a, Vukas Radonjić.

Dugogodišnji tužilac uhapšen je 9. decembra na radnom mjestu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja. Po nalogu SDT-a, lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja.

Naredba
Radonjić je juče saopštio da je Šoškić donio naredbu za sprovođenje istrage protiv Čađenovića.

Prema tom tužilačkom aktu, Čađenović je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer.

”Čime mu je omogućio bjekstvo, a o čemu je 3. 12. 2020. godine okrivljeni Petar Lazović obavijestio organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera porukom da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška, odnosno, da se neće hapsiiti Duško, jer je tako dogovoreno”, piše u naredbi.

”Brate, da ti javim, sad sam bio na dogovor oko aktivnosti ujutro za HN. Ono od ranije se ujutro realizuje, hapsi se 6 lica oko Roganovića. Ne dira se Duško, kao što sam ti rekao, ali oko njega lica da. Pratnja ih drži dolje. Duška ne. Znam ova što ćemo mi da hapsimo, Rajić, Aleksić i Žmukić”, napisao je Lazović 3. decembra Zviceru, piše u naredbi.

”Šefovima prikrio ubistvo”
Uhapšenog specijalnog tužioca sumnjiče da je 18. avgusta 2021. godine prikrio da su Zvicer, Vujotić, Knežević i Živković organizatori ubistva Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

”Nije pokrenuo krivični postupak protiv organizatora kriminalne organizacije Radoja Zvicera i istaknutih članova kriminalne organizacije Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radoja Živkovića i drugih… na način što je postupajući po krivičnoj prijavi Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela… podnijetoj protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića… u naredbi za sprovođenje istrage izostavio Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Dragana Kneževića i Radoja Živkovića, koji su u krivičnoj prijavi navedni kao NN lica”, stoji u naredbi, uz pojašnjenje da je naveo njihove pin kodove na Sky ECC aplikaciji, iako mu je prije 31. marta 2021. godine bilo poznato koje koriste.

”Čime im je pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka i omogućavanja bjekstva”.

Sakrio izvještaj Europola
Čađenovića sumnjiče i da je klan spasio i 20. januara 2022. godine, kada je odlučio da ne goni Zvicera, Lazovića, Milovića, Živkovića, Spasojevića, Kašćelana, Vujotića, Mujovića, Pantovića i Perovića.

Pojašnjeno je da je to učinio tako što je poslao zamolnicu da mu EUROPOL dostavi podatke za Lazovića, Milovića i druge, koji se mogu koristiti pred sudom, a kada ih je dobio, sakrio ih je i predmet arhivirao.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …