Skupština danas o sudijama i izmjenama Zakona o predsjedniku, epilog se nazire

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine je glasanje o izboru sudija Ustavnog suda i izmjenama Zakona o predsjedniku.

Sjednica bi trebalo da počne u 11 sati.

Predstavnici poslaničkih klubova juče su se treći put sastali kako bi razgovarali o prevazilaženju političke krize, te pokušali da dogovore izbor sudija Ustavnog suda.

Dogovor, međutim, nije postignut.

Iz DPS-a, koji je i inicirao razgovore, poručili su da neće glasati za sudije Ustavnog suda, da nije došlo do sinhronizacije stavova, te da neće biti na sjednici.

Ko bude glasao za Zakon o predsjedniku ne poštuje evropske vrijednosti, saopštili su iz ove stranke.

DF i Demokrate najavili su da će podržati izmjene Zakona o predsjedniku.

Izmjene tog zakona, koje su predložili poslanici Demokratskog fronta, već su jednom usvojene u Skupštini, ali je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio taj akt parlamentu na ponovno odlučivanje.

Venecijanska komisija je u međuvremenu preporučila da Skupština ne usvaja izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a iz Evropske unije pozvali su političke lidere da u potpunosti primijene preporuke Venecijanske komisije.

Ustavni odbor za sudije je predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić, a za njihov izbor potrebna je tropetinska podrška, odnosno 49 glasova poslanika.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u parlamentu.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za donošenje odluka.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …