Prazni novčanici utišali prazničnu euforiju

Globalna kriza ove godine kao da je odložila prazničnu euforiju, pa naizgled građani dosta racionalnije troše novac u susret predstojećim božićnim i novogodišnjim praznicima. Prethodnih godina, koje je obilježila pandemija virusa korona, dominantan razlog kašnjenja praznične euforije je bila zdravstvena situacija i zatvaranje, što je uslovilo manje proslave, izostanak tradicionalnih prazničnih putovanja, dok je ove godine razlog kašnjenja praznične atmosfere i velikih kupovina uslovila manja platežna moć građana i visoka inflacija koja je posledica ratnih sukoba u Ukrajini.

Kada je riječ o minimalnoj potrošačkoj korpi, prema poslednjim podacima Monstata, ona je u oktobru iznosila 793,9 eura tj. samo izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373,1 euro. Izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili su 420,8 eura.

Izdaci za hranu u odnosu na septembar bili su veći 1,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode zabilježili rast od 1,4 odsto. Kada je u pitanju iznos potrošačke korpe u odnosu na januar ove godine, kada je potrošačka korpa iznosila 681 euro, u oktobru je viša za 16 odsto ili 113 eura, dok je u odnosu na isti mjesec lani veća za 19 odsto ili 126 eura. Prije izbijanja sukoba u Ukrajini iznosila je 667,9 eura.

Inflacija je dovela i do poskupljenja ugostiteljskih usluga, pa su cijene kafe, bezalkoholnih, ali i alkoholnih pića u kafićima i restoranima drastično porasle.

Cijene jelki, takođe su porasle vrtoglavo, pa ukoliko građani imaju potrebu za kupovinom iste neophodno je da izdvoje, u zavinosti od veličine, od sto do nevjerovatnih 769 eura.

Ekonomski analitičari pak, podijeljeni su po pitanju toga da li građani troše manje nego prethodnih godina.

Aranžmani drastično poskupjeli

Cijene putovanja takođe su porasle, pa shodno tome neke procjene sa evropskog tržišta govore da su aranžmani u odnosu na prethodne godine porasli i preko 20 odsto.

Cijene apartmana i hotelskih soba u okruženju, ukoliko se ide u sopstvenoj režiji porasle su i preko 50 odsto. Kada je riječ o cijenama na Zlatiboru, koji je jedna od najpoželjnijih destinacija, smještaj teško da se može naći ispod 100 eura za dan. Ništa bolja situacija nije ni na Žabljaku i Kolašinu, gdje je cijena dnevne rente približna cifri na Zlatiboru.

Aleksandar Vučinić ističe da je evropski potrošački indeks na najnižem nivou od početka ovog vijeka, ali da to nije slučaj sa kupcima u SAD-u ili Kini.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …