Erdogan zaprijetio Grcima: Ukoliko se ne smirite turske rakete mogu gađati i Atinu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas izjavio kako je proba turskog balističkog projektila prestrašila Atinu, dodajući da Ankara neće sjediti prekriženih ruku ako Grčka nastavi militarizirati svoje otoke u Egejskom moru.

Turska je u oktobru iznad Crnog mora ispalila balističku raketu kratkog dometa lokalne proizvodnje, nazvanu Tayfun. Raketa može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 561 kilometra za 456 sekundi, podaci su iz turskog ministarstva odbrane.

“Kažete ‘Tayfun’, a oni se boje, kažu da to može pogoditi Atinu. Da, naravno da može pogoditi. Ako ne ostanete mirni, ako pokušate postaviti oružje koje ste dobili iz SAD-a na otoke i hoće. Zemlja poput Turske sigurno neće ići okolo brati kruške. Mora nešto učiniti”, poručio je Erdogan.

Turska je uznemirena onim što vidi kao sve veće gomilanje grčke vojske na otocima u blizini svoje obale, ali i vojnom podrškom koju Grla dobija od SAD-a. Netrpeljivosti između susjeda eskalirale su posljednjih godina nakon što je Turska mobilizirala svoju mornaricu kako bi zatražila prava nad potencijalnim izvorima ugljikovodika u istočnom Sredozemlju.

Grčka je više puta pozvala Tursku da prestane dovoditi u pitanje grčki suverenitet nad grupom otoka u blizini turske obale uključujući Rodos i Kos, koje je Italija ustupila Grčkoj nakon Drugog svjetskog rata.

Klix

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …