Zbog šverca 5,6 tona kokaina crnogorskim državljanima po 12 godina zatvora

Sud u Kabo Verdeu osudio je na po 12 godina zatvora dvojicu crnogorskih i pet brazilskih državljana zbog šverca 5,6 tona kokaina. Švercerska operacija otrivena je u aprilu ove godine, kada su je uhapšeno sedam osoba na brodu “Alkatraz”, blizu obale Zapadne Afrike. Tom prilikom uhapšena su dvojica crnogorskih državljana i pet Brazilaca. Do danas, identitet uhapšenih nije saopšten. Presuda je izrečena 9. decembra.

Kako javlja “asemana.publ.cv”, suđenje je završeno u novembru a okrivljeni su sve vrijeme bili u zatvoru. Tužilaštvo je zatražilo 12 godina zatvora, sud je to uvažio i izrekao kaznu.

Hapšenje ovih sedam osoba je novinarima prošlog aprila saopštio tadašnji direktor sudske policije Rikardo Gonkalves, ističući da je operacija bila dio “relevantne saradnje“ sa Federalnom policijom Brazila, američkom Agencijom za borbu protiv droga, američkom mornaricom i Nacionalnom Agencijom za kriminal iz Ujedinjenog Kraljevstva

“Droga je dopremana ribarskim brodom iz Brazila”, kazao je Gonkalves nakon akcije.

“Pod jurisdikcijom (Kanbo Verde) Zelenortskih ostrva, pripadnici bezbjednosnih agencija SAD i Zelenortskih ostrva ukrcali su se i pregledali brod, zapljenivši 5.668 kilograma kokaina“, naveo je Gonkalves.

Akcija je izvedena na otvorenom moru, brodu je trebalo pet dana plovidbe da stigne do luke Praja, najbližem prilaznom mjestu, podsjetio je “asemana.publ.cv”

Svih sedam osoba su muškarci, starosti između 32 i 66 godina.

Crnogorska policija se povodom ovog slučaja dosad nije oglašavala.

Evropska komisija ukazala je u oktobarskom izvještaju o Crnoj Gori na porast slučajeva u kojima su uhapšeni crnogorski državljani zbog šverca droge u inostranstvu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …