Nemiri na Kosovu: Više oružanih sukoba policije i srpskog stanovništva i tokom protekle noći

Kosovski Srbi i policija te zemlje u tokom protekle noći su razmijenili vatru u nekoliko incidenata, nakon izbijanja tenzija u nestabilnom sjevernom dijelu zemlje.

Ranije tokom dana, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su glavne puteve u regionu u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog meseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim etničkim Srbima.
S obzirom da kriza raste na sjeveru zemlje naseljenom većinski srpskim stanovništvom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani u subotu je najavila da će lokalni izbori u toj oblasti biti odloženi do 23. aprila. Izbori su bili zakazani za 18. decembar, ali su Srbi rekli da će bojkotovati birališta.

Policija je saopštiila da je blokada zaustavila saobraćaj i da su bili primorani da zatvore dva granična prelaza između Kosova i Srbije. Kasnije su rekli da su bili pod vatrom na nekoliko lokacija u blizini jezera na granici sa Srbijom. Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima.

Policijske jedinice su, u samoodbrani, bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na zločince koji su odbijeni i pobjegli u nepoznatom pravcu, navodi se u saopštenju policije, prenosi Reuters.

Pucnji su se čuli i na drugim lokacijama u sjevernom dijelu zemlje.

Prištinska policija saopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhapšen zbog navodnog napada na prostorije izborne komisije, policajce i izborne zvaničnike u utorak.

Klix

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …