Još nema dogovora o izboru sudija Ustavnog suda

Još jedan sastanak predstavnika poslaničkih klubova u Skupštini nije urodio plodom – i dalje nema dogovora o izboru sudija Ustavnog suda. Predstavnici parlamentarnih subjekata sastali su se ponovo danas, u 17 sati, povodom političke krize zbog izbora sudija Ustavnog suda. Ovim je ostala neiskorišćena još jedna šansa za dogovor uoči glasanja za sudije koje je zakazano za ponedjeljak. Predsjednik kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da poslanici te stranke neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici Skupštine i tvrdi da predstavnici parlamentarnih stranaka nijesu usaglasili stavove.  

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović naveo je da, nažalost, nemaju dobre vijesti.

“Postojala je određena razlika u pristupu između DPS-a i ostalih kolega iz opozicije koji su pokazali određen stepen konstruktivnosti i želje da dođemo do dogovora. To daje nadu da bismo u narednom periodu mogli da funkcionišemo zajedno i izvlačimo zemlju iz teške ustavne krize. DPS je došao sa stavom koji nisu htjeli da mijenjaju”, kazao je Radunović.

On je najavio da će parlamentarna većina sjutra glasati za izmjene zakona o predsjedniku.

“U ovu smo situaciju došli zato što predsjednik države nije dao mandat kome je trebalo. Već imamo krizu, želimo izglasavanjem izmjena zakona da dođemo do legitimne vlade, koja ima podršku 41 poslanika”, naglasio je Radunović. 

Kako je rekao Boris Bogdanović (Demokrate), jedan dio parlamentarne opozicije nije htio da pomjeri svoje stavove ni za milimetar. Ocijenio je da je sastanak nije ličio na dijalog već “betoniranje političkih stavova” ili ultimatum “uzmi ili ostavi”.

“Koliko god je bilo koraka naprijed, toliko je bilo i koraka nazad. Tako da smo jasno saopštili da je rješenje svih rješenja u Ustavnom sudu. jedino funkcionalan Ustavni sud može dati odgovore na brojna pitanja”, kazao je Bogdanović, uz najavu da će sjutra glasati za Zakon o predsjedniku. 

Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, kazao je da je odluka predsjednika države i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i protiv mišljenja “Venecijanaca”, koji traže dogovor.

“Dva koraka koja smo napravili, vratio je nazad. Sve varijante koje su bile na stolu – izbor sudija, vlade i organizacija prijevremenih izbora. Njemu to ne odgovara”, rekao je Radulović.

Poručio je i da će stvari ići svojim putem.

Na stolu će, kako je rekao, prvo biti izbor sudija Ustavnog suda.

“Redosljed poteza je ovakav – sljedeće je izglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku, zatim pokretanje inicijative odgovornosti Đukanovića za ovako stanje, poslije toga novi mandatar i izbor nove vlade, te program rada te vlade”, kazao je Radulović.

S druge strane, Danijel Živković je poručio da nakon tri sastanka nije došlo do usaglašavanja stavova šefova klubova parlamentarne većine i opozicije. Kako je naglasio, predstavnici većine odbacili su zahtjeve DPS-a da se sjutra ne izglasa Zakon o predsjedniku, i da se onda vidi da li se može doći do organizacije prijevremenih parlamentarnih izbora, i eventualno kasnije da se razgovara o Ustavnom sudu.

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da se sve dublje gazi u krizu. Tvrdi da sjutra neće biti izglasane sudije Ustavnog suda, a postoji i najava parlamentarne većine da će sjutra izglasati Zakon o predsjedniku iako, kaže, znaju da je neustavan. 

Poslanica SDP Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković kazala je da pozivaju kolege poslanike da bude odloženo sjutrašnje glasanje za sudije Ustavnog suda, da bi se riješio problem Zakona o predsjedniku. Ona je naglasila da je SDP nakon toga spreman da razgovara o sudijama.

“Ali se prethodno mora riješiti neustavni Zakon o predsjedniku”, navela je Vuksanović Stanković,

Sastanku su prisustvovali Slaven Radunović (DF) Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Branko Radulović (PzP), Srđan Pavićević (CIVIS), Dragan Ivanović (SNP), Damir Gutić (BS), Danijel Živković (DPS), Ivan Brajović (SD), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i Genci Nimanbegu (FORCA).

RTCG

Provjerite slična mjesta

Nakon zemljotresa, cunami pogodio obalu Turske i Sirije (VIDEO)

Nakon razornog zemljotresa koji je zahvatio dijelove Turske i Sirije, tursku obalu pogodio je i …