Drecun: Treći Žugićev mandat bi bio neustavan a ima još razloga…

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić ne može ponovo biti izabran na tu funkciju, jer osim što bi mu to bio treći i neustavni mandat, postoji i niz drugih, suštinski važnih razloga zašto ne treba da bude izabran za guvernera, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

– Zakonom se definiše osnovni cilj Centralne banke, a to je podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, uključujući podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa. Finansijski sistem čine finansijske institucije, tržište i finansijska infrastruktura. Sva tri dijela sistema su ozbiljno urušena radom Radoja Žugića. Četiri banke su nestale – ukazao je Drecun.

On ističe da finansijsko tržište u Crnoj Gori praktično ne postoji, što se vidi iz podataka sa berze, pa CBCG i ne može čuvati to tržište.

– Žugić je demonstrirao zapanjujući nivo elementarnog neznanja kad je sredinom 2020. godine najobičniji grejs period, sa pripisom kamate, nazvao moratorijum. Takvim činjenjem je stavio ruku u džep građanima, prevarivši desetine hiljada građana, koji dominantno ne bi ulazili u aranžman odlaganja otplate rata da su znali da će im se kamata pripisati glavnom dugu – kazao je Drecun.

Kako je dodao, indikativno je da je CBCG u junu 2018. godine počela sveobuhvatnu višemjesečnu kontrolu u Atlas banci i krajem septembra konstatovala da nema nepravilnosti u oblasti pranja novca, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije toj istoj banci oduzela licencu i poslala je u stečaj, uz obrazloženje da su u njoj oprane ogromne količine novca. On podsjeća da je u izvještaju privremenog upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas banke, sa stanjem na dan 31.12.2018. godine, navedeno da bi dokapitalizacijom u iznosu od 22 miliona eura banka obezbijedila adekvatnu kapitalnu poziciju u skladu sa rizičnim profilom i poboljšala likvidnu poziciju.

Takođe, kako ističe, ne postoji iole racionalno obrazloženje zašto je IBM otjeran u stečaj.

– Svi koji poznaju finansije i bankarstvo znaju koliko se mora biti zlonamjeran pa zbog navodnih 50.000 evra ugasiti jednu banku – rekao je Drecun.

Kako je naglasio, svaki guverner mora učiniti sve da sačuva svaku banku, bez obzira na sve političke pritiske kojima je izložen.

– Način vršenja privremene uprave u Atlas banci od strane CBCG veoma je kontroverzan, uglavnom zbog činjenice da je privremena uprava CBCG dozvolila selektivno prebijanje depozita i plasmana banke. Time je manji broj deponenata banke doveden u povlašćen položaj u odnosu na ogromnu većinu običnih “smrtnika”. Ovakvim postupkom guverner je još jednom dokazao sklonost flagrantnom kršenju zakona – tvrdi Drecun.

Prema njegovoj ocjeni, problem je i pasivnost u kontroli banaka.

– Desetine miliona eura pronevjera u CKB nije otkrila CBCG, čija je ključna svrha, shodno zakonu, da redovno vrši kontrole i u slučaju spornih situacija preventivno reaguje. Nameće se logično pitanje što je radila CBCG kad nije umjela da vidi ove ogromne pronevjere – zaključio je Drecun.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …