Detalji velike afere: Europoslanici pohapšeni zbog primanja mita

Skandal u Evropskom parlamentu, s “mirisom” Svjetskog prvenstva u fudbalu. Belgijska policija je privela nekoliko sadašnjih i bivših članova EP, među kojima je i aktuelna potpredsjednica, socijalistkinja, Grkinja Eva Kaili (44).

Ova bivša novinarka grčke televizije, europoslanica od 2014, osumnjičena je da je primila mito od Katara da bi uticala na ekonomske i političke odluke ove evropske institucije, koje bi mogle da budu u vezi s organizacijom aktuelne svjetske fudbalske smotre.

U njenom stanu je, navodno, pronađena torba sa značajnom količinom novca u gotovini, a imajući u vidu da je uhvaćena u flagrantnom deliktu, saopšteno je da za nju ne važi poslanički imunitet. Iznose se između ostalog i njene ranije izjave da je SP u Kataru konkretan dokaz kako sportska diplomatija može da transformiše jednu zemlju sa reformama koje su inspirisale arapski svijet, ili da je Katar pionir u radnim pravima.

Odmah po saznanju da je privedena, PASOK je isključio iz članstva. Uradili su to istog trenutka i evropski socijalisti.

Uz Kailijevu, u petak su, usred Svjetskog prvenstva, privedeni i bivši europoslanik (2004-2019) Pjer Antonio Panceri (67), kao i njegov bivši skupštinski pomoćnik Frančesko Đorđi, sada pomoćnik Andree Kocoline. Panceri i Đorđi su 2019. osnovali NVO “Bori se protiv nekažnjavanja” (Fight Impunity) čiji je Panceri predsednik. Počasni članovi saveta ove organizacije su između ostalih i bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, prethodni evropski komesar za migracije Dimitri Avramopulos, nekadašnja italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino ili bivši francuski premijer Bernar Kaznev!

Đorđi je ujedno i životni partner Eve Kali. Privedeni su i generalni sekretar Međunarodne sindikalne konfederacije (ITUC) Luka Vizentini, kao i Nikolo Figa Talamanka, predsednik NVO “Nema mira bez pravde” koju je osnovala Ema Bonino.

Novosti

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …