Isto kao kod privatnika: KCCG otvara ambulante koje će naplaćivati preglede

Ljekari zaposleni u Kliničkom centru kao i u ostalim državnim zdravstvenim ustanovama ubuduće neće moći da rade u privatnim klinikama, a kako je predviđeno Nacrtom zakona o zdravstvenoj zaštiti dopunski rad biće im omogućen samo u državnom sektoru.

Oni će, pored redovnog posla u KCCG, moći jednom sedmično da ambulantno rade u toj ustanovi, ali će se tada pregledi naplaćivati.

To se, između ostalog, čulo na jučerašnjoj javnoj raspravi povodom Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti kojoj su prisustvovali brojni ljekari i stručnjaci iz javnog i privatnog sektora.

Kako je za Pobjedu objasnila državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić, ljekari će imati mogućnost zarade kao kod privatnika. Na taj način će ljekari ostajati u državnom sektoru.

Naime, u planu je da Klinički centar osnuje ambulante u kome će zdravstvene usluge moći da dobiju građani koji žele da plate. One će raditi u poslijepodnevnim satima. Ambulante će biti iz svih oblasti, a za novac će se obavljati između ostalog i hiruške intervencije, estetska hirurgija…

Jedan doktor će imati priliku da jednom ili dva puta sedmično, u zavisnosti od prostornih kapaciteta, radi privatno u ambulanti u javnoj ustanovi. Oni pacijenti koji žele da idu kod kardiologa, a njihov ljekar smatra da ne treba da idu, mogu da traže uput na lični zahtjev i onda plate za taj pregled isto kao što bi ga platio da ode privatno – kazala je dr Ćorić.

Liste čekanja uvijek će postojati
Na pitanje gdje je tu interes pacijenta, te da li će i dalje morati da čekaju na pregled koji je besplatan, dr Ćorić kaže da će liste čekanja uvijek postojati, ali da će se ovakavim načinom transformacije zdravstvenog sektora one smanjiti.

Pacijenti će imati veću dostupnost ljekara. Ako neko želi da otvori privatnu polikliniku i bolnicu onda mora da ima ljekare. A ne kao dosad da ih otvara na ljekare koji ne rade u Crnoj Gori, a onda kasnije da ih zapravo ,,vuče“ ih iz Kliničkog centra. Jesu ljekari tada zadovoljni, ali sistem trpi. Zato smo im omogućili da zarade kroz Klinički centar – poručila je dr Ćorić.

Sa njom nijesu saglasni zastupnici privatne prakse. Na gotovo petočasovnoj raspravi oni su poručili da je ovaj nacrt nekoliko koraka unazad te da će dovesti do zatvaranja velikog broja privatnih klinika.

Predsjednik Udruženja privatne prakse dr Mladen Filipović za Pobjedu kaže da je neprihvatljiva i neutemeljena optužba da je privatni zdravstveni

sektor odgovoran za liste čekanja odnosno da dopunski rad ljekara iz državnih bolnica koji rade u privatnim. Smatra da je ukidanje dopunskog rada u suprotnosti sa Zakonom o radu.

Menadžment svake državne zdravstvene ustanove treba da kontroliše i da vidi na koji način da spriječi zloupotrebu položaja ako ona postoji. Neka je sankcioniše. Tu nije ništa sporno, ali smatramo neprincipijelnim da ljekar poslijepodne može da vozi taksi i da bude vinogradar, a ne može da radi svoj posao – rekao je dr Filipović.

Prema njegovim riječima svako mora da ispuni uslove koje zakon traži, a poslijepodne neka radi što hoće.

Da li postoje neke ustanove koji dominantno imaju ljekare iz državnih bolnica, Ministarstvo ima svoje službe, kao i inspekcija pa neka kontrolišu. Ali po metodu – ne umijem da riješim problem pa ću da kaznim sve oko sebe i da zabranim rad to nam nije prihvatljivo – poručuje dr Filipović.

On je dodao da je ovaj nacrt ,,pojelo“ vrijeme te da usporava bilo kakav razvoj zdravstvenog sisitema.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …