Zaposleni Njujork Tajmsa stupili u 24-satni štrajk

Zaposleni Njujork Tajmsa, jedne od vodećih medijskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), stupili su u 24-satni štrajk nakon što su propali pregovori sindikata i uprave.

Stotine zaposlenih u novinama okupilo se ispred zgrade Njujork Tajmsa, protestujući protiv rukovodstva novina sa transparentima u rukama, prenosi Anadolija.

Zaposleni koji čine novinarsko-uredničko osoblje lista, reagovali su na 20-mjesečne neuspješne pregovore sindikata i uprave i poručili da dvije godine ne mogu da dobiju povišicu i da žele fer dogovor.

U saopštenju sindikata ističe se da prijedlog uprave Njujork Tajmsa daleko zaostaje za rastom inflacije i prosječnih plaća u SAD-u.

U vijestima na tu temu u Njujork Tajmsu je navedeno da je od isteka ugovora u martu 2021. održano oko 40 sastanaka između strana, ali nije postignut konsenzus o povećanju plaća, zdravstvenom i penzionom planu.

U vijestima je navedeno da je Njujork Tajms sindikatu ponudio ukupno povećanje plaća od 12,5 posto za 2023. i 2024. godinu, uključujući četiri posto za posljednjih 20 mjeseci, dok je sindikat tražio povećanje plaća od ukupno 24 posto, retroaktivno 8,5 posto.

Istaknuto je da postoji više od 1.800 zaposlenika u Njujork Tajmsu, od kojih je oko 1.450 učlanjeno u odgovarajući sindikat.

Navodi se da je najmanje 1.100 zaposlenh potpisalo 24-satnu obustavu rada, a posljednji put su preduzeli sličnu dnevnu akciju 1981. godine.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Podrška poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je danas u Evropskoj kući konferenciju povodom objave V …